x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului: Vărsături cu sânge – care poate fi cauza?

Sfatul medicului: Vărsături cu sânge – care poate fi cauza?

17 Noi 2016   •   20:20
Sfatul medicului: Vărsături cu sânge – care poate fi cauza?
Sursa foto: Antonio_Diaz/Getty Images/iStockphoto

Vărsătura cu sânge, cunoscută și ca hematemeză, poate apărea din diverse motive, de la o simplă sângerare nazală, până la sângerări grave la nivelul tractului digestiv. De obicei, hematemeza se manifestă prin prezența în vărsătură a unor pete de sânge de culoare roșu deschis sau a unora închise la culoare, asemănătoare zațului de cafea. Indiferent de cauză, apariția vărsăturilor cu sânge este o urgență medicală care trebuie tratată cu foarte mare seriozitate.

Printre cele mai comune cauze ale hematemezei se numără ulcerul, vărsăturile severe, rupturile sau iritațiile la nivelul  esofagului sau stomacului, tumorile sau leziunile de la nivelul esofagului, infecții cu Helicobacter pylori sau cu virusuri hepatice, alcoolismul. Vărsăturile cu sânge mai pot apărea și după consumul anumitor medicamente anti-coagulante sau dacă au fost înghițite anumite substanțe otrăvitoare.

Anumite boli pot avea ca simptome vărsăturile cu sânge. Printre acestea se numără gastro-enterita, boala de reflux gastro-esofagian, cancerul pancreatic, ciroza, anemia sau leucemia.

La copii, vărsăturile cu sânge pot apărea din cauza unor boli de sânge, lipsei de vitamina K sau chiar din cazuza unor alergii la lapte. Atenție, dacă cel mic vomită cu sânge, este posibil să fi înghițit un obiect care i-a provocat rupturi pe esofag sau în stomac.

Hematemeza poate apărea și la femeile însărcinate, mai ales în cazul celor care se confruntă în mod sever cu senzația de rău de dimineață.

Apariția sângelui în lichidul vomitat poate fi un semn de deshidratare sau chiar înfometare, la gravide. Stresul pronunțat, tensiunea arterială crescută sau chiar toxiinfecția alimentară pot avea același efect.

"De obicei, vărsăturile cu sânge vin însoțite și de alte simptome care trebuie să tragă imediat un semnal de alarmă: amețeli, leșin, stare de confuzie, paloarea pielii, greață, stare de slăbiciune, urină insuficientă. Toate acestea trebuie să ne trimită rapid la un medic. Tratamentul poate fi stabilit de un specialist, numai după ce a fost identificată cauza exactă a sângerărilor. Acest diagnostic poate fi pus în urma unei serii de analize și teste de imagistică recomandate de medicul de familie și de cel specialist" - Dr. Diana Popescu, medic de familie

×