|
|
Cauzele lipsei de magneziu
Lipsa de magneziu sau hipomagnezemia se poate manifesta si prin dureri de cap, ameteli, tremuraturi, senzatie persistenta de lipsa de aer, diminuare a reflexelor, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, tulburari de ritm cardiac. De asemenea, la femeile cu hipomagnezemie, durerile menstruale sunt mai accentuate. Din punct de vedere psihic, lipsa magneziului da o stare de confuzie, de dezorientare, stari depresive. Daca aveti aceste simptome este bine sa va prezentati la cabinetul medicului de familie pentru efectuarea unor analize de rutina, care includ dozarea principalelor minerale din organism, printre care si magneziul."Printre factorii care favorizeaza aparitia carentei de magneziu se numara utilizarea frecventa a laxativelor, terapia diuretica incorecta, tulburarile renale, tulburarile date de abuzul de droguri, alcoolismul, fumatul", ne spune medicul Andrei Roman. Necesarul de magneziu depinde de varsta, de starile patologice antecedente ale pacientului, de starea fizica din momentul respectiv.
Tratament individualizat
Inaintea administrarii este bine ca magneziul sa fie dozat. "Tratamentul este individualizat, intr-un fel este tratat un pacient de 70 de ani, care mai are si alte boli, si altfel este tratat un tanar de 20 de ani. Deficitul de magneziu poate fi provocat si de tulburari endocrine, de aceea nu trebuie sa dam suplimentul imediat ce s-a descoperit problema, ci trebuie sa il indrumam pe pacient la un specialist", sustine dr. Andrei Roman. Tulburarile de ritm cardiac induse de hipomagnezemie sunt remarcate de medicul specialist la efectuarea electrocardiogramei.
Citește pe Antena3.ro
SFATUL MEDICULUI
|
"Se intalnesc cazuri de pacienti care iau suplimente nutritive din proprie initiativa sau pentru ca asa le-au spus cunoscutii pentru sustinerea activitatii fizice sau sportive si care se prezinta dupa aceea la medic cu alte complicatii. Suplimentele nutritive nu trebuie administrate decat la indicatia medicului sau specialistului in nutritie", ne sfatuieste medicul specialist medicina de familie Andrei Roman. In patologia pediatrica exista o serie de convulsii date de hipomagnezemie. De multe ori, copiii au tulburari digestive, varsaturi prin care pierd calciu, magneziu, fosfor, iar mamele gresesc uneori pentru ca nu le iau in seama.
|
|
RECOMANDARI. La gravide, hipomagnezemia trebuie controlata prin administrarea de suplimente, magneziul avand un rol esential in scaderea riscului nasterii premature si al hipertensiunii arteriale. Suplimentele sunt recomandate de asemenea in prevenirea tromboflebitelor, a cardiopatiei ischemice, aterosclerozei, in vindecarea starilor de contractura musculara cronica, insa numai la indicatia medicului specialist. Carenta de magneziu este de regula asociata cu lipsa altor minerale: calciu, fosfor, potasiu. Fiind implicat in mineralizarea osoasa si in relatie directa cu calciul, magneziul este recomandat si femeilor cu osteoporoza.
|
STIATI CA...
|
|