x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Testul de deshidratare

Testul de deshidratare

24 Ian 2006   •   00:00
ANALIZE MEDICALE
Testul de deshidratare este util in diagnosticarea diabetului insipid. Cu ajutorul acestui test se poate determina daca hormonul antidiuretic este produs de organism in cantitati suficiente.
Deficitul acestui hormon face imposibila absorbtia apei de catre organism, ceea ce duce la cresterea cantitatii de urina eliminata de catre pacient (poliurie), urmata de sete intensa si de consumul unei mari cantitati de lichide (polidipsie). In asemenea cazuri, o persoana poate sa bea chiar si 10 litri de apa pe zi.

Restrictie la lichide


Testul este simplu de efectuat, necesitand doar un instrument numit densimetru (cu care se masoara densitatea urinei). Cu 12 ore inainte de efectuarea testului de deshidratare, pacientului i se permite sa bea lichide cat are nevoie. Ii sunt interzise insa fumatul, consumul de ceai si de cafea. "O data cu inceperea testului, pacientul nu mai are voie sa consume nici un fel de lichide pana cand va pierde 3% din greutatea corporala, in cazul copiilor, sau 5% in cazul adultului", explica medicul primar endocrinolog, asist. univ. Diana Paun, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Pacientul se va afla sub supraveghere medicala pe toata durata testului. Va fi masurat in greutate din jumatate in jumatate de ora, vor fi supravegheate tensiunea arteriala, pulsul, densitatea si volumul urinei eliminate.

Daca pacientul tolereaza usor si pe o perioada indelungata lipsa lichidelor (cel putin opt ore), daca elimina cantitati de urina din ce in ce mai mici si mai concentrate si daca greutatea scade greu, toate acestea sunt semne evidente care infirma diagnosticarea cu diabet insipid. "Daca pacientul are diabet insipid, testul va dovedi ca suporta cu greu deshidratarea, are o stare de agitatie si de angoasa, uneori face gesturi necugetate pentru procurarea lichidelor, densitatea urinara se mentine scazuta, iar volumul urinar crescut. Scaderea in greutate va fi rapida si pot sa apara semne de deshidratare (uscarea tegumentelor si mucoaselor), precum si hipotensiune arteriala si tahicardie", explica medicul primar endocrinolog, asist. univ. Diana Paun.

×
Subiecte în articol: analiza