x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Testul HIV/SIDA

17 Ian 2006   •   00:00
ANALIZE MEDICALE
Daca ati interactionat cu un mediu in care ati fost expusi riscului infectarii cu HIV, daca ati facut sex neprotejat sau daca aveti simptome similare cu cele ale infectarii HIV, trebuie sa va puneti problema efectuarii unui test HIV. Adresandu-va medicului de familie, puteti obtine o trimitere catre unul dintre spitalele care realizeaza astfel de testari. Pentru realizarea testului HIV este nevoie de o recoltare de sange. Medicul caruia v-ati adresat va va face o fisa de prezentare, va coda probele de sange si le va trimite laboratorului care efectueaza testarea.

Anticorpi

Dupa infectarea cu HIV, in organism are loc o reactie a sistemului imunitar, care va produce anticorpi impotriva virusului. Reactia are loc insa abia dupa trei saptamani de la presupusa infectare. Medicii recomanda ca testarea sa se faca abia dupa aceste trei saptamani, pentru ca anticorpii sa poata fi detectati in sange. Testele utilizate pentru depistarea virusului urmaresc prezenta acestor anticorpi anti-HIV. Daca la testare se descopera ca acesti anticorpi exista in organism, inseamna ca pacientul este infectat, iar rezultatul este "pozitiv". Pentru descoperirea anticorpilor anti-HIV, cel mai frecvent folosit este testul ELISA, al carui rezultat este gata in doar trei zile. Pentru certitudine, testul ELISA se realizeaza de doua ori, dar cu truse de diagnostic diferite, de la doi producatori diferiti. Daca ambele teste releva un rezultat negativ, pacientul va fi informat ca nu este infectat cu virusul HIV, iar testarile se opresc aici.

"Daca unul dintre cele doua rezultate este pozitiv sau nedeterminat si exista suspiciunea existentei anticorpilor anti-HIV, vom verifica rezultatul cu un test mai exact, care se numeste Western Blot", explica medic primar medicina de laborator Mihaela Iosipenco, coordonatorul laboratorului de virusologie de la Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Pacientului nu ii este impartasit rezultatul decat dupa aceasta noua verificare, ce dureaza o saptamana. Sunt putine institutiile medicale care au echipamentul necesar acestei testari. Western Blot se realizeaza in Bucuresti la Institutul "Matei Bals", Institutul National de Hematologie Transfuzionala "Prof. dr. C.T. Nicolau", Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Prof. dr. Victor Babes" si Institutul "Cantacuzino". "Pentru efectuarea testului Western Blot, spitalele si clinicile particulare trimit pacientii la unul dintre cele patru centre de referinta", precizeaza dr. Mihaela Iosipenco. Rezultatul este confidential si se inmaneaza pacientului intotdeauna personal. Un rezultat pozitiv la testul HIV nu inseamna ca este bolnav de SIDA, ci ca este seropozitiv, adica purtator al virusului. Pot trece ani buni pana la aparitia primelor simptome ale bolii. Infectata poate duce o viata normala.

INCERTITUDINE. Testarea HIV este gratuita, in limita a doua testari pe an, pentru fiecare persoana. Fara trimitere de la medicul de familie testul ELISA costa 30 RON (300.000 ROL) la "Matei Bals". Daca rezultatul primelor testari este negativ, dar aveti in continuare o incertitudine, puteti cere efectuarea testului Western Blot, care ofera o acuratete mai mare. Costul acestuia se ridica la 252,75 RON (2.527.500 ROL). Insa si rezultatul acestui test poate fi incert, in acest caz fiind necesara o reexaminare.

REPETARE. In unele cazuri, formarea de anticorpi poate dura pana la sase luni. De aceea, cei care au fost expusi unui risc mare sau doresc sa aiba siguranta deplina a faptului ca testul este intr-adevar negativ pot solicita repetarea acestuia dupa sase luni.
×
Subiecte în articol: analiza testul