x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă? Cum le deosebești, cum le tratezi?

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă? Cum le deosebești, cum le tratezi?

10 Noi 2019   •   05:20
Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă? Cum le deosebești, cum le tratezi?
Sursa foto: Dirima/Getty Images/iStockphoto

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre noi ne punem câteva întrebări: Care este diferența dintre cele două afecțiuni? Este tratamentul cu antibiotice într-adevăr necesar?

Generalități despre răceală și gripă

Răceala și gripa reprezintă infecții virale contagioase ale tractului respirator superior.

Răceala poate fi cauzată de peste 200 de virusuri, rinovirusurile fiind responsabile de aproximativ 50% din cazuri. Alte virusuri care pot cauza simptome asociate răcelii sunt: virusul sincițial respirator, coronarovirusurile și unele virusuri neidentificate. Perioada de incubație pentru răceală este de una până la șapte zile. O răceală durează, în general, o săptămână, dar în funcție de tulpina virală poate să dureze până la două săptămâni.

Gripa , pe de altă parte , este cauzată de infecția cu virusul influenza A, B sau C, cele mai comune fiind tipurile A și B, care sunt incluse în vaccinurile antigripale sezoniere. Comparativ cu răceala, gripa este o infecție respiratorie mai severă , cu o perioadă de incubație de una până la patru zile și cu durata de una- două săptămâni în funcție de severitate.

Modalitățile de transmitere a virusurilor care cauzează răceala și gripa sunt:

  • pe calea aerului, prin inhalarea picăturilor care conţin virusul (picături Pfluger).
  • contactul apropiat cu o persoană infectată sau atingerea unei suprafeţe contaminate de virus şi apoi autocontaminarea (atingerea gurii, nasului sau ochilor).

Răspunsul imun al organismului:

Prezenţa virusului în organism declanşează răspunsul imunitar al organismului. Întrucât prima barieră de apărare a organismului este mucusul secretat de mucoasele de la nivelul nasului şi gâtului, particulele pe care le inhalăm noi sunt reţinute de această mucoasă. Odată ce virusul a trecut de această linie de apărare, pătrunde în celulă, unde se multiplică, apărând noi virusuri care invadează celulele din jur. Rezultatul răspunsului imun al organismului la invazia virală reprezintă, de fapt, simptomele răcelii și gripei.

Simptomele răcelii și ale gripei

Răceala și gripa prezintă o simptomatologie similară, de aceea pentru a înțelege mai bine diferențele dintre cele două este necesară o prezentare comparativă a simptomelor, după cum urmează în tabelul de mai jos.

Simptome

Răceală

Gripă

Febră ( cu/fără frisoane)

Rar

moderată/mare

Tuse

ușoară- moderată

moderată-severă

Strănut

în general, prezent

ocazional

Rinoree/ nas înfundat

În general

ocazional

Durere în gât

în general, prezentă

în general, prezentă

Fatigabilitate și astenie

ușoare-moderate

moderate-severe

Dureri musculare

ocazional, ușoare

moderate-severe

Cefalee

în general nu e prezentă

moderată-severă

Vomă/diaree

Rar

ocazional

Debut brusc

nu; se instalează progresiv

Da, uneori în 3-6 ore

Severitate

Ușoară

Moderată/severă

 

Strănut, rinoree și tuse – acestea sunt simptomele cele mai comune pentru răceală și gripă. Totuși, cum putem să ne dăm seama dacă este vorba despre o răceală sau despre gripă?

Gripa este o infecție respiratorie mai severă, care poate afecta și plămânii, nu doar tractul respirator superior; are debut brusc cu febră înaltă ( 38- 40 grade Celsius), frisoane, transpirații reci și abundente, cefalee si dureri musculare moderate sau severe, fatigabilitate marcată.

O simptomatologie mai severă poate fi întâlnită în rândul sugarilor, copiilor sub vârsta de 5 ani, adulților cu vârsta peste 65 de ani și a persoanelor cu boli cronice, precum astm, afecțiuni cardiace, boala cronică de rinichi, uneori putând duce la complicații fatale.

Complicații ale răcelii și gripei. Ce tratament trebuie urmat?

..................

Citește mai departe AICI

×