x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumusețea și relația ei cu longevitatea

Frumusețea și relația ei cu longevitatea

de Paul Bardasu    |    20 Dec 2023   •   06:20
Frumusețea și relația ei cu longevitatea

Istoria arată că standardele de frumusețe sunt în continuă evoluție, iar ceea ce odată era considerat ca normă pentru frumusețe, acum poate fi văzut ca fiind exact opusul. Frumusețea nepieritoare, neafectată de criteriile diferitelor epoci, este o noțiune complexă, datorită mai multor factori societali. Să vedem legătura dintre frumusețe, sănătate și longevitate, într-un articol publicat de revista Longevity Magazine, ajunsă la numărul 3 și editată de Antena 3.

În pofida diferențelor dintre standardele de frumusețe adoptate de diverse epoci, o trăsătură comună este clară: un aspect frumos este cel „sănătos”. Studiile au arătat că îngrijirea aspectului estetic - stabilirea unei rutine de înfrumusețare, timpul investit pentru îngrijirea de sine și răsfățul cosmetic pot avea un impact pozitiv asupra dispoziției, pot îmbunătăți încrederea de sine, sănătatea și chiar longevitatea. 

Istoria frumuseții

Aruncând o privire asupra istoriei milenare a frumuseții, observăm că standardele occidentale au fost stabilite în Grecia Antică. Modelele de simetrie au dominat standardele grecești, în care proporțiile armonioase ale caracteristicilor faciale semnalau frumusețea optimă. Pentru grecii antici, fața perfectă era împărțită în trei secțiuni: de la linia părului la ochi, de la ochi la buza superioară și de la buza superioară la bărbie. Fața ideală avea o lățime de două treimi înălțime. Frumusețea simetrică este încă măsurată în societatea de astăzi, ecuația frumuseții aplicându-se multor celebrități și modele contemporane.

Mai mult decât atât, de-a lungul istoriei, aspectul care semnifica sănătatea a avut tendința de a fi cel mai dezirabil dintre toate, lucru care se menține încă în standardele de frumusețe actuale. „Ceea ce au în comun toate femeile frumoase de astăzi este aspectul evident al unei sănătăți bune”, spune Andrea Robinson, editor de frumusețe la Vogue.

Să îmbătrânim cu grație

Corpul uman are două vârste diferite: o vârstă cronologică și o vârstă biologică. Anual, îmbătrânești cu un an, indiferent dacă îți place sau nu - și aceasta este vârsta ta cronologică, pe care nu o poți schimba în niciun fel. Cu toate acestea, tehnic vorbind, vârsta biologică poate fi modificată și îmbunătățită. Vârsta biologică dezvăluie cât de sănătos este corpul în cauză și poate fi, de asemenea, un anticipator al longevității.

Dacă ai mare grijă de tine, este posibil să ai 50 de ani cronologic și o vârstă biologică de 30 de ani. Acest lucru se poate realiza prin alegeri corecte de stil de viață, care implică o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, reducerea nivelului de stres, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool. Cercetările au arătat cum buna dispoziție, frumusețea și comportamentele de îngrijire personală pot crește sentimentele de pozitivitate despre sine și pot prelungi longevitatea. Persoanele cu bunăstare subiectivă tind să se angajeze în activități care promovează sănătatea: mănâncă și dorm mai bine, au o imunitate crescută și chiar se îngrijesc de ele însele cât mai bine posibil. Studiile arată că bunăstarea subiectivă poate prelungi longevitatea, adăugând până la 7,5 ani de viață.

Cum găsești rutina de frumusețe potrivită

Cu atât de multe sfaturi și trucuri disponibile pentru perfecționarea rutinei de frumusețe, alegerile pot fi incredibil de dificile. Zilnic suntem bombardați cu reclame pentru noi produse „must-have”, auzim sfaturi de frumusețe contradictorii și simțim o presiune copleșitoare pentru a ține pasul cu cele mai recente tendințe. Îți poți simplifica rutina de înfrumusețare, însușindu-ți câteva sfaturi oferite de specialiști:

● RĂSFAȚĂ-TE: Investește timp și efort în rutina ta de frumusețe! Indiferent dacă îți place să îți aplici o mască de față sau preferi o sesiune de manichiură-pedichiură, petrece timp răsfățându-te cu ceea ce îți face plăcere. 

● ACORDĂ IMPORTANȚĂ SĂNĂTĂȚII: Aspectul frumos este unul sănătos! Oferă organismului tău combustibilul de care are nevoie, preparând alimente sănătoase, fă sport în mod regulat și evită fumatul și consumul mare de alcool. 

● NU EXAGERA: Nu este nevoie să te obosești petrecând nenumărate ore în fața oglinzii. Uneori, un machiaj natural și o îngrijire de bază a pielii (curățare și hidratare) sunt suficiente pentru a te face să te simți grozav în pielea ta. 

 

Cercetătorii au determinat ecuația frumuseții

În timpul Renașterii, artiști și arhitecți renumiți au folosit o ecuație cunoscută sub numele de „proporția de aur” pentru a-și „cartografia” capodoperele. Secole mai târziu, oamenii de știință au adoptat această formulă matematică pentru a explica de ce unii oameni sunt considerați frumoși, iar alții, nu. Dr. Kendra Schmid, profesor în cadrul Departamentului de Biostatistică al Universității de Medicină din Nebraska, SUA, folosește raportul de aur și alte 29 de măsurători pentru a studia sex-appeal-ul facial. Aceste măsurători sunt calculate pentru a determina frumusețea chipului unei persoane pe o scară de la 1 la 10. Acum puteți lua ruleta și treceți la treabă.

În primul rând, dr. Schmid măsoară lungimea și lățimea feței. Apoi, împarte lungimea cu lățimea. Rezultatul ideal - așa cum este definit de raportul de aur - este de aproximativ 1,6, ceea ce înseamnă că fața unei persoane frumoase este de aproximativ o dată și jumătate mai lungă decât este lată. În continuare, dr. Schmid măsoară trei segmente ale feței - de la linia părului frunții până la punctul dintre ochi, de la punctul amintit, până la baza nasului și de la baza nasului, până la baza bărbiei. O persoană ale cărei aceste trei rezultate sunt egale, se poate considera frumoasă. În cele din urmă, statisticienii măsoară și alte trăsături faciale pentru a determina simetria și proporția. Dr. Schmid spune că lungimea unei urechi este egală cu lungimea nasului, iar lățimea unui ochi este egală cu distanța dintre ochi. Stați liniștiți, nimeni nu a reușit până acum să iasă perfect.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×