Dinții de lapte au un rol extrem de important, ajutând la mestecarea alimentelor și vorbire. Aceștia sunt însă predispuși la cariere imediat ce erup iar pentru a împiedica acest lucru trebuie spălați corect.
1. Alege o periuță de dinți cu dinți moi și cap mic, eventual flexibil.
2. Alege o pastă de dinți potrivită pentru categoria de vârstă. Pentru copiii sub 3 ani este suficientă doar o cantitate de pastă de mărimea unui bob de orez. După vârsta de 3 ani, poți crește cantitatea la dimensiunea unui bob de mazăre.
3. Periază dinții copilului de două ori pe zi, dimineața și seara. Acesta trebuie să durerze circa 2 minute și să acopere toate suprafețele dinților. Folosește mișcări blânde pentru a evita rănirea gingiilor delicate ale copilului.
4. Așează copilul în fața unei oglinzi, pe un scăunel, și periază-i dinții cu mâna ta peste a lui. Astfel poate să privească și să învețe mai ușor cum să se spele pe dinți.
5. Perie dinții pe rând, folosind mișcări ușoare înainte și înapoi pe dinții de mestecat și pe suprafețele interioare. Apoi treci la mișcări circulare de-a lungul părților laterale, ținând peria la un unghi de 45 de grade.
În zonele din gură care micuțul nu are încă dinți, periază ușor gingiile. Nu uita de limbă deoarece este locul pe care se așează bacteriile.
Conform Academiei Americane de Pediatrie, părinții ar trebui să-i ajute pe copii să se spele pe dinți cel puțin până la vârsta de 8 ani. Atunci pot fi capabili să se spele, să se clătească și să scuipe singuri.
6. Folosește ața dentară pentru a preveni cariile și bolile gingivale. Când doi dinți ai copilului se ating, este momentul să începi să folosești ața dentară. Există ață dentară specială pentru copii. Aceasta este pusă pe suporturi mici, mai ușor de folosit pentru copii.
8. Limitează consumul de dulciuri și băuturi acidulate deoarece pot duce la formarea cariilor. Asigură-i copilului o dietă bogată în fructe, legume și lactate. Toate acestea ajută la menținerea dinților puternici și sănătoși.
9. Oferă-i suficientă apă pe parcursul unei zile pentru a-l menține hidratat. Mai mult, apa ajută la curățarea cavității bucale și a sănătății orale, potrivit deparinti.ro.