x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Agresiv la 16 ani

Agresiv la 16 ani

00 0000   •   00:00

Un studiu realizat in anul 2000 in Germania arata ca peste 50% dintre baietii cu varste intre 13 si 17 ani au fost implicati intr-o confruntare fizica la scoala. Ba mai mult, in ultimii ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a comportamentului agresiv in randul fetelor. Motivele? Unii spun ca e vorba de influenta parintilor, ca vinovat este mediul familial ostil sau chiar agresiv.

Parintii sustin cu tarie ca de vina sunt "nenorocitele de casete si CD-uri cu muzica rock si hip-hop, care contin un limbaj explicit si care ne indruma copiii spre delincventa". Sau, conform unor cercetari recente, tinerii sunt violenti pentru ca s-au uitat la prea multe desene animate si la emisiuni care promoveaza un comportament de tip agresiv: box, lupte corp la corp. Oricare dintre acestea ar fi cauza, un lucru e cert: la stiri vedem tot mai multi tineri violatori, elevi care se bat intre ei, care isi lovesc profesorii. Adolescentii de 13-20 de ani sunt prezenti in numar mare, chiar si la noi in tara, in statisticile privind actele de violenta. "Violenta nu inseamna doar batai, ea se manifesta si printr-un limbaj agresiv, prin umilirea colegilor de scoala, chiar a parintilor sau a profesorilor", atrage atentia specialistul Oana-Maria Udrea, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

GRUPURI DE REFERINTA

Putem spune ca exista categorii de adolescenti mai predispusi la violenta? Exista grupuri care promoveaza comportamentul agresiv, explica psihologul Oana-Maria Udrea. Acestea pot fi, de exemplu, grupurile de lideri cool ai scolii, care se manifesta violent fata de colegi si care poarta la ei cutite, poate chiar arme, doar pentru a le demonstra celorlalti ca merita statutul de lideri. Sau pot fi grupuri influentate intr-o foarte mare masura de mesajele agresive explicite din mass-media sau chiar dintr-un anumit gen de muzica. "La aceasta varsta este foarte importanta si nevoia tinerilor de a face parte dintr-un grup de referinta. Adolescentii vor sa se identifice cu cineva dur si puternic", precizeaza specialistul nostru.

Rolul parintilor este foarte important, deoarece ei sunt cei care pot preveni aparitia comportamentului violent la copiii lor. "Parintii trebuie sa observe care sunt prietenii tanarului, sa ii cunoasca activitatile preferate si valorile la care se raporteaza", incheie psihologul.

VARSTA. Adolescentii sunt predispusi adoptarii unui comportament agresiv, pentru ca trec printr-o perioada dificila, cu emotii intense si modificari in plan fizic si psihic. Varsta de 13-17 ani este caracterizata prin neliniste si nevoia de afirmare a identitatii. De aici iau nastere frustrarile, starea de confuzie si conflictele interioare, care se reflecta in comportamentul fata de ceilalti. In adolescenta predomina iritabilitatea si un prag scazut al tolerantei. FAMILIE. Tinerii care traiesc intr-un mediu armonios, echilibrat, carora parintii le-au impus un set de valori si care nu sunt foarte usor influentabili vor avea puterea de a nu urma modelele negative ale grupului de referinta sau cele promovate de mass-media. La polul opus se afla adolescentii care raspund foarte usor sugestiilor grupului, care nu au incredere in ei si care provin dintr-o familie dezechilibrata. Acestia vor intra usor in situatii conflictuale.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului agresiv