x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Alimente care atentează la sănătatea copiilor noştri

Alimente care atentează la sănătatea copiilor noştri

de Magda Bucur    |    12 Mai 2015   •   06:33
Alimente care atentează la sănătatea copiilor noştri

Cerealele pentru copii sunt considerate de nutriţionişti printre cele mai periculoase alimente, din cauza conţinutului enorm de zahăr.

„Am ajuns să mă feresc să intru cu cel mic în orice magazin, pentru că este imposibil să îl împiedic să pună în coș dulciuri sau tot felul de sucuri care sunt foarte nocive pentru el. Încerc că îi explic că nu sunt sănătoase și atunci se întoarce cu un iaurt cu fructe. Aș vrea să spun că e răul cel mai mic, dar știu că nu e așa”, spune Alina din București, mama unui băiețel de patru ani. Daniela, o altă mămică, a încercat să rezolve situația, explicându-i de mic lui Sebastian, băiețelul ei de trei ani, că „unele alimente nu sunt foarte bune, iar acum a ajuns să le refuze când sunt oferite de alți oameni. Totuși nu îl putem feri când le vede la alți copii”.

Problema celor două mămici e una cu care se confruntă tot mai mulți părinți. Nu toți conști-entizează, însă, riscurile alimentelor promovate adesea ca „recomandat copiilor”. De exemplu, cerealele pentru copii sunt, potrivit nutriționiștilor, printre cele mai periculoase alimente pe care le poate da un părinte copilului său. Ca să vă convingeți, trebuie să faceți un test simplu: să citiți eticheta. Veți descoperi că pentru numai 100 de grame de cereale, adică aproximativ două boluri mai mari, copilul mănâncă și 31 de grame de zahăr. Pentru o porție, tot eticheta spune că aportul caloric e de numai 9%, în timp ce cel de zahăr e de 14%. La fel și în cazul iaurtului cu fructe, unde cantitatea de zahăr variază între 15 și 25 de grame, la fiecare 100. Asta înseamnă că la fiecare cutie de iaurt, copilul mănâncă aproximativ 20 de grame de zahăr. De ce este asta o problemă? Consumat zilnic, zahărul în astfel de cantități uriașe duce la modificarea indexului glicemic și suprasolicitarea pancreasului. Iar în timp predispune la obezitate și diabet.

Numărul copiilor cu diabet de tip I și II e în creștere
De altfel, numărul copiilor supraponderali a început să crească și în România. Un studiu realizat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății arăta că un sfert dintre copiii de opt ani de la noi sunt supraponderali sau chiar obezi. Același studiu a arătat că cei mai mulți dintre acești copii sunt în mediul urban, acolo unde și tentațiile, date de reclamele văzute la televizor și accesul la produsele din magazine, sunt mai mari. Mai grav este însă că mulți dintre acești copii pot ajunge în cabinetele medicilor diabetologi. Din cei aproape două milioane de pacienți care suferă de diabet zaharat la noi în țară, peste trei mii sunt copii. În toată lumea, peste 500.000 de copii cu vârsta până în 15 ani suferă de diabet zaharat. În fiecare an, apar apromedicii spun că diabetul de tip I la copii este în creștere, cu o rată de 3% pe an. Mai alarmant este însă faptul că, urmare a creşterii obezităţii infantile şi al stilului de viaţă sedentar, diabetul de tip 2 (diabet noninsulin sau cu debut la maturitate, cauza principală fiind utilizarea ineficientă a insuximativ 70.000 de cazuri noi, iar linei de către corp, iar instalarea bolii este strâns legată de greu¬tatea corporală și lipsa activităților fizice regulate) este în creştere rapidă la copii şi la adolescenţi.

Statistică îngrijorătoare: Peste 3.000 de copii români suferă de diabet, boală favorizată de obezi-tatea infantilă și de sedentarism. La nivel mondial, 500.000 de copii suferă de această boală, iar în fiecare an se înregistrează 70.000 de noi cazuri

×