x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Atenție la alergiile sezoniere ale copilului

Sfaturi pentru părinți. Atenție la alergiile sezoniere ale copilului

de Redacția Jurnalul    |    29 Mar 2025   •   06:20
Sfaturi pentru părinți. Atenție la alergiile sezoniere ale copilului

Unii copii se confruntă cu alergii sezoniere, care se manifestă mai ales prin strănut, iritarea ochilor, nas înfundat. Există însă metode eficiente pentru tratarea acestor probleme.

Primăvara este un anotimp care poate aduce provocări din cauza  polenului din aer. Potrivit unui studiu publicat de Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică, circa 40% dintre copiii din Europa suferă de alergii sezoniere.

Un alt studiu realizat de American College of Allergy, Asthma, and Immunology, citat deparinti.ro, arată că simptomele alergice netratate pot afecta calitatea somnului, concentrarea și performanțele școlare ale copiilor. 

Cauzele și simptomele alergiilor de sezon

Alergiile sezoniere sunt cauzate de expunerea la alergeni prezenți în aer, cum ar fi polenul, sporii de mucegai și praful. Aceste particule iritante pătrund în căile respiratorii și declanșează reacții alergice.

Polenul arborilor este mai frecvent primăvara, iar ierburile sunt problematice vara și toamna. Sporii de mucegai se dezvoltă în medii umede, iar acarienii din praf pot agrava simptomele.

Acesteae  din urmă pot varia de  la strănut frecvent, congestie nazală, secreții apoase, până la ochi roșii. Aceste manifestări pot afecta somnul și starea de bine și performanțele școlară.

În cazuri mai severe, alergiile pot duce la dificultăți în respirație sau crize de astm.

Cum să previi alergiile sezoniere 

Evitarea expunerii la polen

Nivelul de polen este mai ridicat dimineața și seara, așa că este bine să ții ferestrele închise în aceste intervale. Folosirea unui aparat de aer condiționat cu filtru HEPA poate ajuta la menținerea unui aer curat în casă.

Evită parcurile și zonele cu vegetație densă în zilele cu vânt puternic. 

Igienă

După o zi petrecută în aer liber, este important ca cei mici să își schimbe hainele, să se spele pe mâini și pe față. 

Un duș seara, înainte de culcare, ajută la eliminarea alergenilor și prevenirea transferului acestora pe așternuturi.

Totodată, curățarea casei prevne acumularea de alergeni. Folosește un aspirator cu filtru HEPA pentru a reduce praful și spală lenjeria de pat săptămânal în apă fierbinte.

De asemenea, covoarele și draperiile groase pot reține polenul și praful. 

Tratamente pentru alergiile sezoniere 

Antihistaminice

Medicamentele antihistaminice sunt eficiente în reducerea simptomelor alergice, cum ar fi strănutul și ochii iritați dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Unele antihistaminice pot provoca somnolență. Există și opțiuni non-sedative.

Spray-uri nazale 

Spray-urile nazale cu soluție salină sunt utile pentru curățarea mucoasei nazale și reducerea congestiei. Acestea pot fi utilizate zilnic fără efecte secundare.

Metode naturale

Inhalarea aburilor poate fi o metodă eficientă pentru ameliorarea congestiei nazale, mai ales înainte de culcare.

Ceaiul de mușețel, care are proprietăți antiinflamatoare și calmante.

Probioticele pot contribui la întărirea sistemului imunitar și reducerea sensibilității la alergeni. Iaurturile naturale și alimente fermentate pot susține flora intestinală sănătoasă, potrivit deparintii.ro.

×
Subiecte în articol: parinti copii alergii