x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Calendarul vaccinarilor

Calendarul vaccinarilor

24 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI

STELUTA INDREI

Grija si dragostea pe care parintii le acorda copilului ii vor asigura acestuia sanatatea si dezvoltarea armonioasa. O data cu venirea pe lume a micutului, ei trebuie, de asemenea, sa acorde o atentie deosebita vaccinurilor obligatorii, care sunt cele mai importante mijloace de prevenire a unor boli infectioase grave, precum hepatita, tuberculoza, poliomielita, tetanosul, difteria, rujeola, tusea convulsiva.

Carnet

Desi sunt un stres atat pentru copii, cat si pentru mamici, vaccinurile trebuie administrate la timp pentru a va feri micutii de aceste maladii severe. Calendarul vaccinarilor prevede administrarea primului vaccin la maternitate in primele 24 de ore de viata ale bebelusului. Apoi urmeaza alte imunizari conform carnetului de vaccinari. Inainte de varsta de 2 ani, copilul va completa intreg setul de vaccinari, dar pentru mentinerea imunitatii sunt necesare doze rapel la varste mai mari. In orice caz, nici un copil nu trebuie sa inceapa scoala fara aceste vaccinari. Pana la urma, vaccinul reprezinta un act de solidaritate, care permite imbunatatirea starii de sanatate a intregii populatii.

Fiecare mama primeste la iesirea din orice maternitate un carnet de vaccinari pentru copil. Acest carnet permite o evidenta clara a vaccinurilor administrate copilului de la nastere si pana la varsta de 14 ani, spune doctor Maria Runcan, medic primar pediatru la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Pe langa datele de identitate ale copilului, carnetul cuprinde varsta la care trebuie efectuat vaccinul si tipul acestuia.

Reactii

Medicul pediatru are obligatia de a-i anunta pe parinti cu privire la data la care trebuie sa se prezinte cu copilul la cabinet pentru fiecare vaccin. Vaccinurile de la varstele de 7 ani, 9 ani si 14 ani se administreaza copiilor la scoala. Carnetul este completat de medic cu informatii privind data vaccinarii, varsta copilului, vaccinul utilizat si urmatoarea imunizare programata. In cazul in care copilul este bolnav la data cand trebuie sa se prezinte la vaccin, parintii trebuie sa informeze medicul despre starea copilului, el fiind cel care hotaraste daca se amana vaccinarea sau nu. Toate vaccinurile sunt obligatorii si gratuite si pot fi efectuate de medicul pediatru de familie la care copilul este inscris. De asemenea, majoritatea acestor vaccinuri sunt prevazute de 50 de ani in programul national de imunizare. Experienta arata ca ele dau reactii adverse extrem de rare.

In general, vaccinurile sunt bine tolerate de copii, desi uneori este posibil sa apara mici reactii locale, precum roseata pielii in zona respectiva, usoara durere sau umflatura. Unele neplaceri pot fi si plansetele copilului si stresul unei injectii, si uneori febra care poate aparea dupa anumite vaccinuri, dar acestea sunt nesemnificative in comparatie cu protectia contra unor boli severe. Un studiu realizat in 1997 arata ca doua treimi din copii plang atunci cand li se administreaza vaccinul in umar, in timp ce jumatate dintre ei plang daca li se face injectia in fesa.

Obligatorii si gratuite

Click pentru a mari imaginea

STIRI
LAPTE. Copiii hraniti cu lapte imbogatit cu fermenti lactici sufera mai putin din cauza febrei sau diareei, avand nevoie de mult mai putine antibiotice decat ceilalti, arata un studiu efectuat de o echipa de cercetatori israelieni, publicat in revista Pediatrics. Organisme active prezente in laptele fermentat si iaurt, fermentii reprezinta peste 200 de specii de bacterii diferite, dintre care cele mai cunoscute sunt lactobacilii si bifidobacteriile. Fermentii lactici participa la digestie si favorizeaza sistemul imunitar, protejand copiii de infectii specifice varstei.

MALNUTRITIE. Alimentatia este capitala pentru buna dezvoltare a copiiilor. Doctorul Jianghong Liu de la Universitatea Carolina de Sud a efectuat un studiu conform caruia copiii care sufera de malnutritie (carente alimentare) au probleme de comportament intre 8 si 18 ani. Carentele in proteine, fier, zinc si vitamina B, elemente pe care le asimilam din alimentatie, provoaca in randul copiilor stari de agresivitate si hiperactivitate, impiedicand dezvoltarea normala a creierului.

ASTMATICI. Astmul este o afectiune respiratorie din ce in ce mai frecventa, care isi pune amprenta asupra psihicului copiilor. La aceasta concluzie a ajuns doctorul Gregory Diette de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, care a observat un grup de 185 de copii bolnavi de astm. Acestora li s-a analizat starea de sanatate fizica si psihica si s-a constatat ca 45% dintre copii se simt deprimati, 41% au suferit crize de astm pentru care a fost nevoie de interventia medicilor, iar 30% au lipsit de la scoala cel putin o data pe luna din cauza bolii.

COPIL-GIGANT. O brazilianca de 38 de ani a adus pe lume prin cezariana un copil in greutate de 7,5 kilograme. Medicii care ii supravegheaza pe mama si pe fiul ei au explicat cauza acestei anomalii: mama sufera de diabet, iar in timpul sarcinii nu si-a controlat nivelul de zahar in sange. De la mama, boala i-a fost transmisa si micutului, care mai are si probleme cu respiratia. Cadrele medicale sunt optimiste insa si sustin ca, in viitor, copilul nu va avea probleme grave de sanatate. Potrivit statisticilor, baietii au la nastere in jur de 3,5 kilograme, in timp ce fetele – 3 kilograme.

INTELIGENTA. Potrivit unui studiu american, copiii care au un coeficient de inteligenta ridicat au mai multe sanse de a fi sanatosi la varsta adulta decat ceilalti. Bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, astmul, artroza, ulcerul de stomac, tuberculoza si hepatita sunt afectiuni care ii ocolesc pe copiii inteligenti. Statutul socio-economic al parintilor nu influenteaza concluzia la care a ajuns doctorul Laurie Martin, coordonatorul studiului.

SCHIZOFRENIE. Un copil nascut dintr-un tata mai in varsta prezinta un risc mult mai mare de a suferi de schizofrenie. Cel mai recent studiu al profesorilor Finn Rasmussen de la Institutul Karolina din Stockholm si David Gunnell de la Universitatea din Bristol demonstreaza ca varsta tatalui influenteaza riscul de schizofrenie la copii. Cercetatorii explica aceasta concluzie prin mutatiile genetice. Cu cat un barbat este mai in varsta, cu atat sunt mai frecvente mutatiile in celulele spermatozoizilor. In afara de aceasta descoperire, studiul ridica si problema varstei la care parintilor le este indicat sa aiba copii.

Stiati ca?
  • In afara schemei obligatorii de vaccinare, parintii pot opta pentru administrarea vaccinului HIB (la 2, 4, 6 luni si intre 12-15 luni). Acesta protejeaza copilul impotriva Haemophilus influenza type B, bacterie care provoaca meningita, pneumonie, epiglotis.
  • De asemenea, mai pot alege vaccinul antigripal, antihepatita A, vaccinul antirubeola si vaccinul impotriva oreionului.
  • ×
    Subiecte în articol: copii vărsta vaccinul sanatatea copilului