x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Creierul femeilor se modifică în primii doi ani după ce devin mame

Creierul femeilor se modifică în primii doi ani după ce devin mame

de Magda Bucur    |    30 Dec 2016   •   21:30
Creierul femeilor se modifică în primii doi ani după ce devin mame
Sursa foto: Choreograph/Getty Images/iStockphoto

Faptul că sarcina schimbă fundamental o femeie este cunoscut și general acceptat. Acum, însă, un studiu realizat în premieră la Universitatea din Leiden, Olanda, arată că structura creierului unei femei se schimbă în mod dramatic în timpul primelor sarcini, iar schimbările sunt prezente chiar și până la doi ani, după ce femeia a devenit mamă. Mai exact, materia cenușie se împuținează în anumite zone ale creierului, responsabile de interacțiunile sociale. Asta înseamnă că creierul unei mame este mai pregătit să reacționeze la stimuli veniți din partea copilului ei și de a detecta potențiale amenințări din mediul înconjurător, decât să interacționeze cu ceilalți.

Specialiștii care au realizat studiul spun că această pierdere de materie cenușie din timpul primilor doi ani în care femeia este mamă nu reprezintă o involuție ci, mai degrabă, o supraspecializare într-un anumit domeniu, acela al detectării nevoilor celui mic.

În timpul sarcinii, cresc atât nivelul hormonilor, cât și volumul sângelui, absorbția de nutrienți și alte abilități psihologice. Pe de altă parte, intervin și schimbări mai puțin plăcute: dificultățile de concen­trare, scăderea memoriei etc.

Schimbările constatate de specialiști în creierul mamelor studiate se refereau mai ales la abilități precum „citirea” dorințelor sau intențiilor altor persoane, pe fețele aces­tora. De asemenea, hipocampusul, o regiune a creierului asociată memoriei, își pierduse din volum.

Este o posibilă explicație pentru faptul că femeile care tocmai au devenit mame par „insensibile” la recțiile celor din jur, concentrându-se pe nou-născut

×