Medicul de familie Oana Ciuhureanu a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 6, MediCOOL.
Ea spune că există mai multe alternative culinare care te pot ajuta să limitezi consumul acestui condiment și a vorbit despre activitățile fizice ce pot reduce potențialele efecte dăunătoare asupra organismului. Abordarea trebuie să fie una simplă și amuzantă.
-Cum le explici părinților sau copiilor ce impact poate avea zahărul în exces asupra sănătății?
-Este foarte important să le expui copiilor asocieri pe care aceaștia să le înțeleagă. De exemplu, le poți povesti despre monstrul zahărului. Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât crește mai mare.
Cu acest gen de abordare, se pot prezenta comportamentele dăunătoare, care pot duce la dependențe. În acest mod, îi poți spune copilului că atunci când reduce consumul acel, personaj imaginar îl va deranja pentru un moment, dar, pe parcurs, acele senzații vor dispărea și nu va mai apărea nevoia de a consuma dulciuri.
,,Practic, avem un monstruleț în noi. Dacă îi dai zahăr, el se face mare. Dacă îi dai mai puțin zahăr, el se face mai mic și nu o să ne ceară.”, spune și medicul chirurg Mihail Pautov.
,,La început, o să țipe puțin, dar apoi, se face mai mic și nevoia și senzația de dulce o să dispară.”, explică Oana Ciuhureanu.
Cum limitezi consumul de zahăr
Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de energie. Alimentele dulci le pot aduce puțină energie, dar acest consum este bine să fie în cantități reduse pentru a preveni dezvoltarea unor afecțiuni cronice.
-În ce context ar trebui învățați copiii să mănânce alimente dulci?
-Zahărul oferă energie, astfel că îți poți hrăni copilul cu un aliment dulce. Pentru a controla nivelurile de energie din organism, îl poți implica într-o activitate fizică sau să practice un sport pentru a consuma acel zahăr.
Dacă te întrebi cum îi explici copilului că excesul de zahăr este dăunător, se pot găsi alternative mult mai sănătoase. Nu este necesar să-ți privezi copiii de toate alimentele dulci. Poți prepara biscuiți sau brioșe făcute în casă din ingrediente simple, cum ar fi o rețetă cu ovăz, banană sau ou din care poți găti câteva preparate simple, mai ales dacă le pui în forme special concepute. Aspectul are un rol foarte important pentru copii.
Printre cele ma puțin nocive tipuri de desert pe care le poți oferi copiilor se regăsește terciul. Cel mai îndemână este terciul de ovăz cu banană. La acesta poți adăuga curmale sau fructe cu indice glicemic mai mare pentru a asigura acel gust dulce.