x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Cum înveți copilul să se apere singur

Sfaturi pentru părinți. Cum înveți copilul să se apere singur

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2024   •   16:15
Sfaturi pentru părinți. Cum înveți copilul să se apere singur
Sursa foto: tatyana_tomsickova/Getty Images/iStockphoto

Învățarea copilului să se apere singur îl ajută să gestioneze situațiile dificile și îi dezvoltă încrederea în sine.

Autoapărarea înseamnă mai mult decat a riposta la o agresiune fizică, dezvotă caracterul, sentimentul de control asupra propriei vieți și cum să facă față unor situații. 

1. Prietenie

Explică-i copilului tău ce înseamnă prietenia. O relație sănătoasă se bazează pe respect reciproc, încredere și susținere. Spune-i că este nevoie de respect și care sunt semnele unor relații toxice. 

2. Asertivitate

Copiii care spun clar ce le place și ce îi deranjează, sunt mai puțin predispuși la abuzuri. Încurajează-l să se exprime atunci când nu îi place un anumit comportament, să mențină contactul vizual și să folosească un ton ferm când spune ceva important.

3. Bullying

Copilul trebuie să știe ce înseamnă bullyingul - fizic, verbal, emoțional, cyberbullying. Învață-l să-l recunoască și să știe când să se apere singur și când să ceară ajutor.

4. Sprijină-l

Copilul trebuie să știe că nu este singur în situațiile dificile și poate conta mereu pe părinți. Ajută-l să discute despre orice probleme și oferă-i ajutorul, prin ascultare, empatie, etc. 

5. Limite

Copilul trebuie să știe că are dreptul să stabilească și să-și apere limitele personale. Învață-l să spună „nu” dacă se simte inconfortabil, potrivit deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: autoapărare parinti copii