x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Jocul cu plastilină: 5 beneficii pentru cei mici

Jocul cu plastilină: 5 beneficii pentru cei mici

08 Noi 2022   •   14:42
Jocul cu plastilină: 5 beneficii pentru cei mici
Sursa foto: Unsplash.com

Există nenumărate modalități prin care poți stimula abilitățile creative ale copilului tău, iar jocul cu plastilină se numără printre cele mai interesante dintre ele. Pe lângă formele nenumărate pe care aceștia le pot obține, această metodă de învățare prin joacă aduce multiple beneficii pe plan fizic și psihic pentru cei mici. 

Iată în ce fel modelarea cu plastilină se dovedește o activitate eficientă pentru dezvoltarea abilităților motorii și cognitive ale copiilor. 

  1. Modelarea cu plastilină dezvoltă abilitățile motorii ale copiilor

Modelarea cu plastilină are nenumărate beneficii, iar printre cele mai semnificative se numără faptul că ajută la dezvoltarea abilităților motrice ale copiilor. În special atunci când aceștia sunt foarte mici, activitățile de rulare, strivire sau aplatizare a materialului ajută la formarea dexterității și manualității, deoarece implică utilizarea tuturor mușchilor mâinilor în mod activ. Modelajul de acest fel favorizează agilitatea degetelor și îi pregătește pe cei mici pentru alte acțiuni ulterioare, dintre care scrierea este cea importantă.

  1. Joaca cu plastilină favorizează creativitatea

Oferă-i plastilină copilului tău, deoarece este unul dintre cele mai îndrăgite materiale de creație pentru cei mici. Prin joacă, ei pot obține nenumărate forme și obiecte interesante, iar acest lucru îi determină să își dorească să creeze și mai multe pe viitor. Mai mult, prin această activitate ei sunt încurajați să dea frâu liber ideilor, într-o formă vizibilă și concretă.

  1. Modelajul încurajează exprimarea emoțiilor 

Nu doar imaginația și creativitatea sunt stimulate la copii atunci când aceștia se joacă cu plastilină sau alte forme de modelaj, precum slime sau spumă modelatoare. Astfel de expresii concrete ale ideilor și sentimentelor lor reprezintă, de multe ori, o modalitate prin care părinții pot înțelege stările, gândurile și emoțiile prin care trec cei mici. 

Poți deduce mai multe despre starea emoțională în care se află, la un moment dat, micuțul tău doar observându-i (și încurajându-i) astfel de moduri de comunicare non-verbală. În plus, îl poți încuraja să-ți împărtășească mai multe despre ceea ce face, stimulând astfel comunicarea între voi.

  1. Joaca cu plastilină sporește atenția și concentrarea celor mici

Atunci când creează diverse forme diferite din plastilină, cei mici sunt prinși în jocul lor iar atenția este focusată pe ceea ce au de făcut în momentul respectiv. Activitățile de acest fel sunt printre cele mai bune metode prin care micuții își pot dezvolta capacitățile de concentrare și de atenție, deoarece ei sunt preocupați de ceea ce modelează, și nu renunță până nu au terminat și au obținut ce și-au dorit.  

  1. Plastilina are efect relaxant

Psihologii au arătat că jocul cu plastilină este una dintre cele mai relaxante activități pentru copiii școlari și preșcolari. Joaca folosind diverse forme create de ei înșiși are un efect calmant pentru cei mici, iar aceasta reprezintă o modalitate optimă prin care poți reduce hiperactivitatea, sau stresul și anxietatea care se pot ivi chiar și la vârste mici.  

 

Te-ai fi gândit câte beneficii aduce o simplă bucată de plastilină colorată în viața micuțului tău? Modelarea de acest fel stimulează creativitatea și imaginația celor mici, ei sunt încurajați să se exprime liber, și mai mult, au parte nu doar de distracție, ci în același timp și de relaxare! Participă alături de copilul tău la astfel de acțiuni, arată-i cum să frământe, să rupă sau să formeze obiecte, iar prin acest tip de joacă vei contribui activ la dezvoltarea sa cognitivă și emoțională!

×