x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Jurnalul primului an de viata

Jurnalul primului an de viata

10 Apr 2006   •   00:00

Stii ce poate face puiul tau la varsta de 1 an? Daca ar putea sa vorbeasca, cate ti-ar povesti... Sa ne imaginam in cele ce urmeaza cu ce s-ar lauda el.

Dezvoltare fizica

Am implinit 1 an. Este prima mea aniversare. Parintii mi-au pregatit o petrecere speciala. Mi-am pus degetele in primul meu tort si am suflat in prima mea lumanare. Mami si tati m-au ajutat sa o sting. Deja pot merge in patru labute ca un ursulet. Dar mai nou reusesc sa ma ridic singur in picioare la marginea patutului si sa stau asa pana obosesc. Daca mami sau tati ma tine de manuta pot sa si merg. Chiar fac cativa pasi singur, cand ma tin de mobila. Mai am nevoie de putin curaj si merg singur. Vreau sa-i ajung pe prietenii de varsta mea, mai indrazneti, care merg deja singuri. Daca obosesc cand stau in picioare, pot sa ma asez in fundulet fara sa ma ajute cineva.

Sunt atat de indemanatic incat ma pot apleca sa iau un obiect de jos. Ciupesc cu degetul aratator si cel mare. Stiu sa tin in mana un creion, sa mazgalesc si sa mototolesc o foaie de hartie. Deja am cam renuntat la biberon si beau cu canita, iar mami imi da sa mananc cu lingurita. Am deja patru dintisori in fata. La masa, cel mai mult imi place sa iau mancarea cu degetele si sa o duc la gura. Si sunt foarte preocupat sa adun firimituri de pe masa. Sunt fericit cand mananc la aceeasi masa cu mami si tati. Cand ma imbraca mami, o ajut si ii intind mainile, picioarele. Stiu sa ma si dezbrac, iar cand am chef sa o tachinez pe mami imi scot sosetutele.

Mami, tati, daca vreti sa vedeti cat de istet sunt, faceti o mica experienta: ascundenti o jucarie sub un fular. Sunt capabil sa ridic fularul pentru a gasi jucaria. Bineinteles, daca veti pune mai multe fulare, voi ridica numai unul si apoi ma las batut. Imi place sa ma joc cu mingea si pot sa o arunc.

Inteligenta si limbaj

Stiu cum ma cheama si raspund cand ma striga cineva pe nume. Inca vorbesc pe limba bebelusilor, dar mami si tati ma inteleg cand lui Azorel ii spun "Ham-ham" sau cand ma pun in scaunul de masina si strig "Brum-brum". Oricum, stiu sa spun "mama, tata, papa" si tot incerc sa pronunt alte cuvinte. Inteleg intrebarile simple de genul: "Unde este jucaria?", "Unde este pantoful?" si arat cu degetul spre obiecte. Cand ma intreaba cineva, stiu sa arat unde sunt nasul, gura, ochii, parul. Recunosc animalutele din cartile colorate si ii raspund bunicii cand ma intreaba cum face vacuta, cum face pisica. Inteleg cand mi se spune "Stai jos", "In picioare", "Nu ai voie". Nu imi place sa mi se dea ordine si inteleg foarte bine cand mi se explica de ce nu e voie.

Sentimente

Ii iubesc pe mami si pe tati si imi dau seama ca si ei ma iubesc. Simt cand sunt suparati. Imi place sa fiu in centrul atentiei. Ador sa fiu impreuna cu mami, tati, bunica, bunicul, fratiorul, surioara, verisorii... Imi place sa fie multa lume in jur. Stiu sa ii pup daca ma roaga si le fac "pa" cu mana la plecare. Pot fi bucuros, vesel, dar si nervos, gelos. Am deja mica mea personalitate.

Imi place muzica, dansez si incerc sa tin ritmul. Ma alint si fac tot felul de dragalasenii ca sa obtin ce vreau de la parintii mei. Dar stati asa sa vedeti de ce sunt in stare cand ma fac mai mare...

"Ingrijirile zilnice este bine sa fie acordate de o persoana care sa iubeasca copilul, de preferat mama sau bunica, nicidecum de o bona aleasa la intamplare prin intermediul unei agentii specializate. Persoana care are grija de copil in primii ani de viata nu trebuie schimbata de la luna la luna. Micutul stie cand este lasat in grija unei persoane straine si nu-i place acest lucru." - Gabriela Oproiu, medic pediatru

INGRIJIRE. Dezvoltarea armonioasa din punct de vedere fizic si psihic depinde de mostenirea genetica si in buna masura de grija constanta, stimularea si dragostea parintilor. In primul an de viata, prezenta mamei alaturi de copil este esentiala. Ingrijirile zilnice trebuie incadrate intr-un program: baita sa fie facuta la aceeasi ora, mesele sa fie respectate, plimbarea sa fie facuta cel putin o data pe zi la aceeasi ora etc. Variatiile acestor nevoi primare nu sunt benefice pentru dezvoltarea copilului.

GREUTATE SI INALTIME. Dr. Gabriela Oproiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", spune ca dezvoltarea ponderala la varsta de 1 an se situeaza intre 9 si 10 kilograme. In general, pana la 1 an trebuie sa se tripleze greutatea de la nastere. Tot la aceasta varsta, copilul masoara in general 70-80 de centimetri lungime. In ultimul timp insa, medicii au constatat tendinta copiilor de a-si depasi parintii in inaltime. De retinut ca nu toti copiii se dezvolta la fel. Majoritatea copiilor ajung la aceste valori medii, dar cei care raman mai micuti nu inseamna ca nu sunt dezvoltati normal. Ei au timp sa recupereze. Ideal ar fi ca la varsta de 1 an sa mearga sustinuti de manuta. Numai o mica parte dintre ei sunt mai curiosi si mai curajosi, reusind sa faca primii pasi singuri in mod spontan la 1 an. Dar exista si cealalta categorie de copii, mai lenti, care, fara sa fie retardati, si la varsta de 1 an merg inca de-a busilea.

SFATUL MEDICULUI
La varsta de 1 an, micutii sunt foarte sociabili atat cu membrii familiei, cat si cu persoanele mai putin cunoscute. Cea mai mare atractie o reprezinta insa copiii mai mari, micutii fiind impresionati de statura acestora si de activitatile pe care pot sa le faca. Oricum, la 1 an, prichindeii incep sa fie foarte curiosi fata de tot ce se intampla in jur. "De acum, parintii trebuie sa ia toate masurile de siguranta pentru a preveni accidentele: sa securizeze prizele, sertarele, sa nu lase la indemana medicamente, detergenti, obiecte contondente etc. Copilul este bine sa fie lasata sa exploreze, sa-si satisfaca curiozitatea, pentru ca astfel isi largeste universul de cunoastere si personalitatea, dar numai in conditii de siguranta", recomanda medicul Gabriela Oproiu. In nici un caz nu este indicat sa i se repete in permanenta "nu ai voie, stai, nu merge acolo, nu pune mana" fara nici o explicatie si sa i se mai aplice si una la fundulet ca sa-i intre in cap. El va deveni mai curios si nu va scapa ocazia de a face o boacana. In plus, toate acestea inseamna frustrare. Iar din categoria copiilor frustrati provin cei irascibili, plangaciosi, timizi.

STIRI
DENTITIE. Bebelusilor cu membrele lungi si celor care sunt hraniti la san le apar dintii mai devreme decat celor care sunt mai dolofani, arata un studiu realizat sub egida Asociatiei americane de pediatrie. Cel mai adesea, dintii incep sa apara pe la 6-7 luni, iar in general un copil are toti dintii de lapte pe la 2 ani (cu variante de cateva luni). Si in aceasta privinta, fiecare copil este diferit, de aceea data aparitiei primilor dinti, precum si ordinea acestora sunt foarte diferite de la un bebelus la altul. Exista chiar copii care se nasc deja cu un dinte, ca de exemplu Napoleon si Iulius Cezar.

PROGRAM. Chipsurile, hamburgerii si batoanele de ciocolata sunt interzise in cantinele scolare din Marea Britanie. Inceputul scolii s-a aflat sub semnul luptei contra junk-food (mancare de proasta calitate) in scopul combaterii obezitatii in randul copiilor. Autoritatile britanice au declansat o adevarata "revolutie a alimentatiei in scoli" o data cu lansarea planului national de prevenire a obezitatii la copii. Aproximativ 30% dintre copiii intre 2 si 15 ani sunt supraponderali sau obezi, potrivit Ministerului britanic al Sanatatii.

LIMBAJ. Una dintre cele mai importante achizitii in primul an de viata este vorbirea. La prima aniversare, copilul realizeaza deja ca prin intermediul limbajului poate obtine satisfacerea unor trebuinte. Vocabularul poate contine de la 8 pana la 20 de cuvinte. In plus, incepe sa inteleaga sensul mai multor cuvinte, desi nu le poate pronunta. Prichindelului chiar ii place sa se joace repetand deseori un cuvant sau o fraza.
×
Subiecte în articol: place mami vărsta tati sanatatea copilului