x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Soluție minunată împotriva durerilor la bebeluși. Muzică de Mozart în timpul unor proceduri medicale

Soluție minunată împotriva durerilor la bebeluși. Muzică de Mozart în timpul unor proceduri medicale

de Redacția Jurnalul    |    30 Aug 2023   •   15:30
Soluție minunată împotriva durerilor la bebeluși. Muzică de Mozart în timpul unor proceduri medicale

Muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart are efect analgezic pentru bebeluși, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA.

O analiză recentă, cu control în orb, a ajuns la concluzia că muzica liniștitoare din rimpul unor proceduri medicale minore atenuează durerea la nou-născuți. 

Dacă în cabinetele medicale s-ar difuza muzică de Mozart, aceasta ar avea o influență benefică asupra bebelușilor cărora le sunt administrate tratamente injectabile ori li se recoltează sânge pentru analize.

Studiul este primul de acest fel și a fost realizat asupra a 100 de bebeluși dintr-un spital comunitar din Bronx, New York. Aceștia s-au născut la termen și aveau 2 zile în timpul cercetării. 

Înainte de a li se recolta sânge de către un cadru medical, printr-o procedură standard de înțepătură în călcâi, peste jumătate dintre sugari au ascultat timp de 20 de minute un cântec de leagăn instrumental liniștitor compus de Mozart. Cealaltă jumătate a așteptat în tăcere.

Procedura obișnuită este ca noilor-născuți să li se administreze o mică doză de zahăr înainte de proceduri dureroase minore.

Cu două minute înainte de înțepătura în călcâi, tuturor bebelușilor li s-a administrat zaharoză pentru a le atenua ușor durerea.

Cântecul de leagăn a fost4 difuzat pe toată durata înțepăturii în călcâi și a continuat timp de aproximativ 5 minute după aceea. Părinților nu li s-a permis să își îmbrățișeze fizic bebelușii în timpul testului.

Cercetătorii au notat în mod regulat durerea bebelușilor, folosind ca indicatori expresiile faciale, plânsul, modelele de respirație, mișcările membrelor și vigilența. Aceștia au purtat căști cu anulare a zgomotului, astfel încât nu a fost conștienți dacă se asculta muzică sau nu, potrivit Science Alert, citat de dcnews.ro.

Autorii studiului concluzionează că ”intervenția muzicală este un instrument ușor, reproductibil și ieftin pentru ameliorarea durerii în urma unor proceduri minore la nou-născuții sănătoși, la termen”.

×