x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Nu-i infofoliti pe cei mici!

Nu-i infofoliti pe cei mici!

18 Apr 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • SANATATEA COPILULUI
  • Baile de aer si de soare sunt absolut necesare pentru starea de sanatate a copilului. Expunerea la aer curat este o modalitate naturala de calire a organismului. Ea trebuie respectata si nu trebuie impietata prin excesul vestimentar. Cele mai benefice sunt expunerile la aer curat in afara Bucurestiului sau a marilor orase, intens poluate. Trebuie evitate arterele circulate atunci cand iesim la plimbare cu copilul. Pentru a respira un aer de calitate, sunt indicate iesirile in parc, in mijlocul vegetatiei, la padure.

    Baile de aer ale bebelusilor

    Primele griji sunt legate de expunerea la aer a nou-nascutului si a sugarului mic. Parintii se intreaba frecvent la ce varsta pot scoate copiii afara. "Dupa 10-14 zile de viata, in functie de greutatea la nastere, copilul deja poate fi scos afara. Expunerea la aer se face in mod progresiv, se incepe cu 10-15 minute si zilnic se creste cu 10-15 minute, in functie de sezon, cu durate ceva mai mari in sezoanele primavara-vara. Cum practic ne aflam intr-un sezon cald, nu este nici un fel de problema sa scoatem copiii cat mai devreme afara, chiar incepand de la o saptamana de viata", ne sfatuieste medicul primar pediatru Nicoleta Bobe de la Spitalul "Polizu". Daca parintii sunt mai tematori, in prima zi de expunere la aer pot aerisi camera in care se afla copilul. De obicei, la temperaturile primaverii-verii, copilul este tinut in camera fara caciulita. Daca temperatura de afara este putin mai joasa, cand aerisim camera, capusorul copilului poate fi acoperit. El poate fi imbracat cu o hainuta suplimentara sau doar acoperit cu paturica.

    Dependenti de parinti

    Cand copilul este scos afara, el trebuie imbracat tot asa cum simte parintele nevoia sa se imbrace. Ca si in cazul hranirii, micutul este dependent de actiunea adultului. El nu poate protesta in nici un fel, asa incat trebuie sa fim obiectivi si realisti in atitudine, remarca medicul Nicoleta Bobe.

    Practic, la temperaturi de 18-19 grade, asa cum sunt in prezent, peste body-ul si salopeta pe care le poarta in casa putem sa mai adaugam o salopeta mai groasa de frotir sau de polar si o caciulita.

    Mai exista acele port-bebe-uri fie din lana, fie din polar, care protejeaza foarte bine copilul. Pe masura ce temperatura se incalzeste este absolut necesar sa se renunte la hainele groase.

    Orientativ, daca parintii observa ca pielea copilului este usor umeda in jurul gatului si al toracelui inseamna ca este mult prea gros imbracat pentru temperatura de afara. "Nu trebuie sa ne fie frica daca adie vantul. Trebuie evitate insa perioadele in care vantul sufla cu putere sau ploua.

    Praful ridicat de vant, mai ales in zonele urbane, reprezinta un pericol pentru copii. Ei pot face foarte usor conjunctivite din pricina vantului si a prafului ridicat. In cazul in care parintii observa acumularea de secretii la nivelul ochilor, este bine ca acestia sa fie curatati cu ser fiziologic si comprese sterile", recomanda medicul pediatru Nicoleta Bobe.

    Trebuie sa fim foarte atenti cu copiii care incep sa mearga si sa-i imbracam exact asa cum simtim si noi ca avem nevoie. Pentru ca mai ales bunicii ies in parc cu copiii, trebuie sa avem grija sa ii facem sa inteleaga ca infofolirea copiilor este o greseala. Copiii nu sunt atat de sensibili precum cred parintii si bunicii, si nici nu trebuie cocolositi, ne asigura dr. Nicoleta Bobe. Sa nu uitam ca ei sunt in continua miscare, se agita, alearga si practic au nevoie de hainute uneori mai subtiri decat ale noastre. Chiar daca mergem in parc cand este putin mai rece sau bate vantul, trebuie sa le punem niste hainute pe care le putem da jos foarte usor in momentul in care copilul se incalzeste.

    Timpul petrecut afara

    Tinand seama de ideea expunerii progresive la aer a copiilor mici, chiar si acestia pot sta afara, in sezonul cald, aproximativ o ora si jumatate, doua ore. Asta nu doar o data pe zi, ci si dimineata, si dupa-amiaza. In perioadele caniculare se evita expunerea in jurul pranzului, cand soarele este torid si copilul risca sa faca insolatie. Cand sta in soare, oricum este bine sa-i acoperim capul cu o palariuta.

    Un copil de varsta mare, care se deplaseaza singur si are posibilitatea de a sta intr-o curte, de exemplu, poate ramane afara de dimineata pana seara, exceptand perioada somnului de pranz si a alimentatiei, daca masa nu se poate servi afara. Cand vremea este frumoasa, copilul poate sta afara cat mai mult timp.

    SFATUL MEDICULUI
    Parintii trebuie sa tina cont de parerea copiilor mai marisori care spun ca le este cald, insa trebuie intotdeauna si verificati. Potrivit medicului Nicoleta Bobe, "la temperaturi de peste 18 grade, copiii nu mai au nevoie nici de caciulita. Din pacate, noi, romanii, avem tendinta de a exagera in ceea ce priveste imbracarea. Consecinta: copiii nu sunt caliti, ceea ce nu este normal. Atat timp cat nici noi nu simtim nevoia sa ne acoperim capul cu ceva la o anumita temperatura, nici copiii nu au nevoie". Pentru a ne da seama daca micutului ii este frig, putem urmari temperatura extremitatilor. Manutele nu trebuie sa fie inghetate sau vinetii, dar nu trebuie sa fie nici calde, ci racoroase.

    Nu trebuie sa infofolim copilul, pentru ca excesul termic duce la transpiratie, ceea ce favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii din cauza umezelii de la nivel tegumentar, atrage atentia dr. Nicoleta Bobe.

    Ea spune ca "nu este bine sa tinem copiii transpirati, dar este bine sa ii lasam sa se miste, sa se joace, pentru ca asta este misiunea lor. Joaca este indatorirea lor zilnica".

    HIDRATARE. Atunci cand stam mai mult afara cu copilul si suntem departe de casa, cei care insotesc copilul trebuie sa se asigure ca au luat un biberon cu ceai sau cu apa plata, compot sau sucuri de fructe pentru copiii mai mari. Este importanta hidratarea mai ales cand copilul se agita foarte mult si este expus la soare. In sezonul cald, parintii trebuie sa prevada un tricou de schimb.

    HAINUTE. In general, trebuie sa alegem pentru copii hainute din fibre naturale, mai ales cele care vin in contact direct cu pielea. Maiourile, body-urile, bluzitele de corp, tricourile trebuie sa fie de bumbac sau de in, in momentul in care temperaturile cresc. Este important sa fie o fibra naturala pentru a da posibilitatea aspirarii transpiratiei de catre aceasta.
    ×