x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Plastilina, jucăria care dezvoltă creativitatea copilului

Plastilina, jucăria care dezvoltă creativitatea copilului

de Paul Bardasu    |    13 Iul 2022   •   12:43
Plastilina, jucăria care dezvoltă creativitatea copilului

Deși pare demodată în fața avalanșei de gadget-uri, tablete, telefoane și jocuri video, plastilina are rolul ei în dezvoltarea armonioasă a copilului. Modelarea ei duce la creșterea atenției, la dezvoltarea creativității, memoriei și a simțului proporției.

Creativitatea. Jocul cu plastilina are o contribuție majoră în dezvoltarea cogniției și a creativității copilului, prin faptul că îi stârnește capacitatea de a vedea și de a crea o formă dintr-un material.

Atenția. „Deficitul de atenție a devenit o problemă tot mai serioasă în rândul copiilor, iar jocul cu plastilina îl poate ajuta pe micuț să observe detalii pe care altminteri nu le putea observa. Mai mult, atunci când copilul se focusează să construiască un animal sau un chip din plastilină, devine mai răbdător cu lucrurile pe care le face. Pe lângă răbdare, copilul își va antrena perseverența în muncă, ceea ce îl va ajuta la școală, la examene și, mai târziu, în carieră”, declară psihologul Lenke Iuhos.

Memoria. „Memoria este capacitatea de a lucra cu informații care rămân întipărite în subconștientul nostru. Datorită jocului cu plastilina, copilul își va concentra mai mult atenția pe cum arată un delfin, de exemplu, unde l-a văzut ultima dată, ce culoare are, pentru a încerca să-i dea o formă cât mai exactă”, spune Lenke Iuhos.

Simțul proporției. „Simțul proporției este capacitatea copilului de a utiliza plastilina cu precizie. Îi dă formă plastilinei, o lungește, o apasă, formează elemente mici etc. Acesta este momentul în care mâinile lui devin tot mai finuțe la detalii. Dacă va exersa cu plastilina, copilul va începe să scrie mai frumos, să fie mai ordonat în gândire și în acțiune, să execute corect exercițiile fizice și, desigur, să înceapă să își exprime sentimentele și cu ajutorul limbajului corpului”, conchide psihologul.

×