x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Puiului tau ii place siropul

Puiului tau ii place siropul

02 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Copilul nu este un adult in miniatura. Organismul micutului se afla in continua dezvoltare si nu functioneaza in acelasi mod ca organismul adultului. De aceea nu se poate extrapola toleranta si eficacitatea medicamentelor de la adult la copil.

"Exista medicamente conditionate anume pentru sugari si copii de varsta medie. Exista insa si medicamente care au acelasi mod de dozare atat pentru adulti, cat si pentru copii. In acest caz, medicii recomanda cantitatea necesara copilului in functie de afectiunea acestuia", explica medicul primar pediatru Rodica Nanu, secretar stiintific al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

Respectati forma de prezentare

In general, medicamentele trebuie administrate conform formei lor de prezentare. De exemplu, exista un medicament antianemic, care contine fier, sub forma de drajeuri acoperite de o pelicula ce permite dizolvarea substantei active. Ei bine, in cazul copiilor, aceste pastile nu trebuie divizate si administrate in acest fel, pentru ca irita stomacul. Pentru micuti sunt indicate suplimentele de fier sub forma de sirop sau solutie sub forma de picaturi, doza putand fi respectata mai usor decat in cazul pastilelor. In conditiile in care peste jumatate dintre sugarii de pana intr-un an sunt anemici, suplimentele de fier sunt extrem de necesare copiilor din Romania.

Un alt exemplu oferit de dr. Rodica Nanu referitor la respectarea formei de prezentare a medicamentelor este substanta activa contra febrei si contra durerilor – metamizol – gasita in foarte multe preparate farmaceutice, printre care se numara fiolele de algocalmin. Medicii nu recomanda insa administrarea acestor fiole pe gura, decat in situatii extreme, cand parintele nu are altceva la dispozitie. Ca alternativa exista alta forma de prezentare, tot cu metamizol, care se poate doza in picaturi, astfel incat copilul sa primeasca exact cat are el nevoie.

Antibiotice si vitamine

Antibioticele sunt principalele medicamente care au o forma de prezentare speciala pentru copii – siropul. Destul de frecvent folosita, penicilina V pentru copii se gaseste sub forma de sirop. "Acest antibiotic are un grad de toxicitate mai mic decat celelalte si este indicat inca in amigdalita pultacee, angina rosie, de origine microbiana. De asemenea, pneumoniile, care au fost destul de frecvente in aceasta vara, le tratam cu penicilina, initial injectabil si continuam cu penicilina pe gura, sub forma de sirop", precizeaza medicul Rodica Nanu. In prezent, parintii trebuie sa aiba in vedere ca antibioticele de orice fel se elibereaza numai pe baza de reteta medicala.

Amestecul de vitamine, polivitaminele, sunt de asemenea conditionate pentru copii. Foarte importanta este vitamina D, sub forma de flacoane, din care i se dau copilului picaturi. Vitamina D este strict necesara copiilor, pana la varsta de un an si jumatate trebuind administrata zilnic in sezonul rece, in lunile cu litera "r" in denumirea lor. Pentru copilul de peste doi ani sunt recomandate capsulele gelatinoase cu vitamina D, care se inghit foarte usor.

Stop automedicatiei

Foarte multi parinti administreaza medicamente copiilor fara avizul medicului, mai ales ca in farmacii se gasesc numeroase produse. De exemplu, mama ii administreaza copilului un preparat cu paracetamol numai pentru ca mercurul termometrului a urcat putin peste 37 de grade. Potrivit medicului Rodica Nanu, 37,5 nu inseamna febra, paracetamolul, ca orice medicament, are un grad de toxicitate, iar efectele secundare pot ajunge pana la afectarea maduvei osoase, ceea ce accentueaza anemia si scade numarul de leucocite.

Pericol de intoxicatii

Un alt pericol al automedicatiei este reprezentat de intoxicatiile medicamentoase. Sunt foarte multe preparate care contin aceeasi substanta activa. "Noi ne confruntam deseori cu copii intoxicati cu paracetamol, de exemplu.

Asta se intampla de obicei pentru ca mama ii da copilului eferalgan, care contine paracetamol, vine tata peste o ora si, ingrijorat fiindca micutul are febra in continuare, ii da coldrex, care contine paracetamol, vine si bunica si ii da o lingurita de panadol, care contine tot paracetamol", relateaza dr. Rodica Nanu.

Pentru febra sau dureri de orice fel este indicat medicamentul care contine metamizol. Dar metamizol este si in algocalmin, si in nevralgin, si in novocalmin. Din acest motiv parintii trebuie sa fie extrem de atenti la ceea ce contine medicamentul pe care vor sa-l administreze copilului.

Un singur preparat cu metamizol este suficient pentru scaderea febrei sau calmarea durerilor.

Majoritatea copiilor refuza sa ia medicamente sau le iau cu dificultate. Atunci parintii sunt tentati sa spuna: "Ia asta, este o bombonica!". Aceasta fraza trebuie evitata cu desavarsire. Pentru ca la cea mai mica neatentie, copilul risca sa se intoxice, inghitind medicamente lasate la intamplare, crezand ca sunt bomboane.

SFATUL MEDICULUI
Abuzul de vitamina D se numara printre cele mai frecvente cazuri de intoxicatii medicamentoase. Dr. Rodica Nanu le recomanda parintilor sa aiba multa grija la administrarea vitaminei D, atat de necesara pentru combaterea rahitismului. "Doza zilnica indicata este de 660 de unitati internationale (o picatura)", spune dr. Rodica Nanu. De multe ori insa, unei mame i se pare curios sa-i dea copilului o singura picatura de vitamina D, se teme ca poate ii scapa din gura picatura respectiva sau ca este prea putin. "Din pacate, uneori chiar si medicii recomanda 4-5 picaturi de vitamina D, ceea ce inseamna o doza toxica."
×