x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Vrei un copil isteţ? Iată 4 sfaturi pe care trebuie să le urmezi

Vrei un copil isteţ? Iată 4 sfaturi pe care trebuie să le urmezi

25 Ian 2013   •   23:25
Vrei un copil isteţ? Iată 4 sfaturi pe care trebuie să le urmezi

Nu exista parinti pe lumea asta care sa nu isi doreasca un copil istet. De cum se nasc cei mici, parintii incep sa-i citeasca povesti, sa-i descrie lumea in care au venit sau sa-i puna muzica, toate pentru a-i dezvolta copilului istetimea. Este bine de stiut insa ca, daca vrei sa ai un copil istet, „pregatirea” ar trebui sa inceapa inca din viata intrauterina.

Iata in continuare 4 sfaturi care te pot ajuta sa modelezi inteligenta copilului tau inca din frageda pruncie, pas cu pas:

Un copil istet se formeaza in burtica mamei

Creierul copilului se dezvolta rapid in cele noua luni de sarcina. In nici o alta perioada de-a lungul vietii, creierul nu mai cunoaste un asemenea boom. Tocmai de aceea este importanta dieta mamei si lipsa viiciilor. Daca mama fumeaza, consuma alcool excesiv, face abuz de substante dopante, poate fi afectata dezvoltarea creierului fatului care, mai tarziu, sa duca la probleme de invatare sau comportament. La fel de importanta este si alimentatia, cu cat mamica se hraneste mai sanatos, cu atat mai sanatoasa va fi dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic si mental.
Chiar si mintea mamei influenteaza dezvoltarea creierului bebelusului. Cercetatorii sustin ca fatul este influentat de evenimentele care se petrec in afara pantecului si de emotiile mamei. O mama anxioasa va da nastere unui copil anxios. O mama echilibrata va avea un copil echilibrat.Un rol important il au si ceilalti membri ai familiei. Ei trebuie sa stie ca un mediu calm si linistit in care mama isi duce sarcina la bun sfarsit ii permite fatului sa se dezvolte armonios.

Copiii isteti sunt alaptati

Din ce in ce mai multe studii evidentiaza faptul ca alaptatul are o importanta deosebita asupra intelectului copilului. Cu cat sunt alaptati mai des si pe o perioada indelungata de timp, cu atat mai bine. Specialistii au gasit si patru explicatii:

- In general copiii hraniti la biberon sunt alimentati dupa un program stabilit de parinti. Cei alaptati sunt hraniti de fiecare data cand cere copilul. Iar copilul alaptat este hranit mai des si se bucura de mai multa atentie din partea mamei.

- De cele mai multe ori bebelusii alaptati dorm alaturi de parinti, creandu-se o legatura puternica atat intre mama si copil, dar si intre el si tata. Acesta legatura duce la dezvoltarea armonioasa atat fizica, cat si intelectuala.

- Laptele matern are de 400 de ori mai multi nutrieni decat laptele formula. In plus, laptele mamei are nivelul optim de colesterol care ajuta la dezvoltarea normala a creierului copilului.

- Alaptarea dezvolta empatia dintre mama si copil. De fiecare data cand acesta plange, tensiunea arteriala a mamei creste si se stimuleaza lactatia, iar mama simte imediat nevoia de a lua copilul in brate si a-l duce la san. Hormonii care se elibereaza in acest moment (prolactina si oxitocina) se transmit bebelusului si ajuta din plin la dezvoltarea creierului acestuia.

Un copil istet este purtat aproape de corpul mamei

Copiii purtati (tinuti in port-bebe sau marsupii) plang mai putin. Iar copiii care plang putin au mai mult timp pentru a asimila cunostinte. Copiii purtati sunt mai atenti la mediul inconjurator, iar acest lucru duce la dezvoltarea abilitatii de a invata. Specialistii spun ca un copil purtat participa la actiunile celui care-l poarta, simte tot ce se intampla in jurul lui si inmagazineaza cunostinte. Iar mai tarziu ii va fi mult mai usor sa ia decizii. Spre deosebire de acestia, copiii tinuti in carucior au un orizont vizual mai mic, sunt feriti de anumiti stimuli, iar mai tarziu nu vor sti sa reactioneze la ei pentru ca nu-i cunoaste.

Unui copil istet i se vorbeste inteligent

Foarte multi parinti exagereaza la capitolul vorbire. Crezand ca sunt prea mici sa inteleaga, parintii le vorbesc copiilor fie stalcit, fie prea rar, fie prea silabisit. Total eronat! Unui copil trebuie sa i se vorbeasca aproape ca unui om mare. Si, mai ales, cand vorbiti unui copil trebuie sa aveti toata fata indreptata spre el, astfel incat el sa si citeasca pe buze. Iata cateva sfaturi pentru a vorbi inteligent cu copilul:

- Intotdeauna captati-i privirea inainte de a incepe sa vorbiti cu el.

- Fiti receptivi. Chiar daca vi se pare ca nu vorbesc, copiii comunica inca de la nastere. Sunt sunete si gesturi prin care transmit mesaje.

- Adresati-va copilului cu numele lui. In timp, el va invata ca acela este numele lui si va reactiona de fiecare data cand il aude.

- Vorbiti copilului in propozitii scurte, formate din cuvinte cu una-doua silabe, insa nu exagerati pronuntia lor. E suficient „A venit papica” in loc de „Aaa veniiit papicaaaa”.

- Cand vorbiti, exemplificati-i prin gesturi. De exemplu, vine cineva la voi si vreti sa cel mic sa trimita bezele. Nu-i spuneti doar „Trimite o bezea sau un pupic”, ci aratati-i si cum se face. La fel si la revedere. Copiii inmagazineaza mai bine informatiile cand are parte si de practica, nu numai de teorie.

- Puneti-i intrebari. Daca cel mic plange, intrebati-l „X (numele copilului) vrea sa pape?” sau „X a facut pipi/caca?” Si cand descoperiti raspunsul sa-i si spuneti „Aaa, lui X i-a fost foame, a vrut sa pape etc” sau „Daaa, X a facut pipi/caca!”. El va asocia astfel faptele cu vorbele.

- Povestiti cu copilul despre ceea ce faceti. Poate suna caraghios, dar copilului ii face bine. Daca sunteti la bucatarie si preparati masa, de exemplu, spuneti-i copilului ca acum curatati ceapa (si i-o aratati astfel incat sa asocieze obiectul cu sunetele care definesc obiectul), cartoful, morcovul etc. Sau cand ii scoateti scutecul sa-i puneti „X a facut caca, acum mami (sau tati) trebuie sa-l schimbe, sa-l stergem la fundulet, sa punem scutec nou etc.). Fiecare pas pe care il faceti cu copilul sa i-l povestiti.

- Cititi-i. Niciodata nu este prea devreme sa incepeti. Cel mai mult ii influenteaza ritmul, asa ca este indicat sa-i cititi poezii sau sa-i cantati. Va fi atras si receptiv la rime si cadente.

Si tatal trebuie sa aiba contributia lui. Cel putin o data pe saptamana, trebuie sa existe momente „tati si cu mine”. Fie ca se joaca, fie ca-i citeste sau ii canta, tati il va ajuta sa-si dezvolte creierul.

- Vorbiti-i cantand. Cercetatorii spun ca prin cantat se activeaza mai multi centri din creierul bebelusului decat prin simpla vorbire. Chiar daca nu aveti o voce demna de marile scene ale lumii, cu siguranta aveti fanul numarul 1: propriul copil.

Articol preluat din sfatulparintilor.ro

×
Subiecte în articol: ingrijire copil copil istet inteligenta iq