x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 10 % dintre copiii bucureşteni, bolnavi cronic

10 % dintre copiii bucureşteni, bolnavi cronic

26 Mai 2010   •   00:00

Aproape 10% dintre copiii de grădiniţă şi şcolarii Capitalei suferă de o boală cronică, cele mai multe fiind afecţiuni oculare de tipul vicii de refracţie, urmate de deformări ale coloanei vertebrale şi obezitate, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX directorul Administraţiei Spitalelor Marius Savu.

Medicii şcolari au înregistrat la sfârşitul trimestrului patru al anului trecut 25.719 cazuri de boli cronice, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracţie (8.451 de cazuri), deformaţii "câştigate" ale coloanei vertebrale (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronşic şi bronşită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar şi afecţiuni cronice ale amigdalelor şi polipi (803).

"Atunci când vorbim de tulburări de vedere, foarte frecvente la copii şi şcolari, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că orice copil trebuie să facă primul control oftalmologic la vârsta de trei ani. Numai aşa pot fi depistate la timp şi tratate bolile de vedere. Din păcate, statisticile arată că numărul acestor maladii cronice este foarte mare.
Aceasta fie pentru că medicii de familie nu trimit la timp copiii la specialist, fie părinţii cred că problema s-ar putea rezolva de la sine", a spus medicul oftalmolog Tania Rădulescu, directorul responsabil de medicina şcolară din cadrul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Din păcate, şi celelalte boli conice întâlnite frecvent la copii şi şcolari pot fi puse tot pe seama desfiinţării reţelei de pediatrie sau a neglijenţei părinţilor, a mai spus Tania Rădulescu.

"Mă refer la deformările coloanei vertebrale şi la obezitate. În primul caz, aceste defomări pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai sunt duşi anual la mare cel puţin două săptămâni, cum recomandau pediatrii acum două decenii, pentru fixarea calciului în organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare. Apoi, aceste deformări pot apărea din cauza ghiozdanului prea greu, a poziţiei proaste pe scaun sau în bancă, dar mai ales din cauza lipsei de mişcare. La fel şi obezitatea. Copiii mănâncă mâncăruri nesănătoase, dulciuri, stau la calculator sau la televizor şi nu fac exerciţii fizice", a explicat medicul oftalmolog.

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE
Cele mai multe cazuri de suferinţe oftalmologice la copii şi şcolari au fost înregistrate în Sectorul 4 ­ 2.181, Sectorul 6 ­ 1.665, Sectorul 5 ­ 1.523 şi Sectorul 3 ­ 1.386. Cât priveşte deformaţiile "câştigate" ale coloanei vertebrale, în Sectorul 6 au fost înregistrate 675 de cazuri, în Sectorul 3 ­ 393, Sectorul 2 ­ 257, Sectorul 5 ­ 241, în Sectorul 4 ­ 98 şi în Sectorul 1 ­ 80.
De asemenea, cele mai multe cazuri de obezitate sunt la copiii şi elevii din Sectorul 4 ­ 566, urmaţi de preşcolarii şi şcolarii din Sectorul 3 ­ 405, Sectorul 2 ­ 309, Sectorul 6 ­ 259, Sectorul 5 ­ 211 şi Sectorul 1 ­ 44.

"Este vorba de 53 de tipuri de boli cronice întâlnite în rândul copiilor din grădiniţe şi şcolarilor bucureşteni. Chiar dacă mai puţin numeroase ca frecvenţă, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive, aproape 50 de cazuri de tumori maligne şi aproape 40 benigne, 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, tulburări mintale, 553 boli cardiace dobândite, 639 boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv, aproape 200 anomalii congenitale ale sistemului osteoarticular, dar şi un caz de consum de droguri în Sectorul 3", a mai spus Tania Rădulescu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă