x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 200 de operaţii cu da Vinci

200 de operaţii cu da Vinci

de Magda Marincovici    |    31 Mar 2009   •   00:00
200 de operaţii cu da Vinci
Sursa foto: /Stockxpertcom

Între ianuarie 2008 şi martie 2009 la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 200 de intervenţii chirurgicale folosind platforma robotică da Vinci.



Proiectul-pilot de chirurgie robotică a fost lansat în ianuarie 2008 la iniţiativa Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

La conferinţa de presă iniţiată tocmai pentru a marca efectuarea celor 200 de intervenţii chirurgicale cu ajutorul robotului, prof. dr Irinel Popescu a explicat modul de folosire şi avantajele acestei tehnici medicale. Sistemul constă într-o consolă ergonomică pentru chirurg, un cart cu patru braţe robotice interactive pentru pacient, un sistem performant de vizualizare 3D de înaltă rezoluţie şi instrumente articulate specifice. Contrar abordărilor clasice, anatomia apare mult mărită, în culori şi profunzime naturale.

Pentru a executa o procedură, chirurgul utilizează butoanele de control principale ale consolei pentru a manevra cele trei/patru braţe robotice de pe cartul pacientului, care ţin ferm instrumentele EndoWrist patentate şi camera endoscopică de înaltă rezoluţie.

Designul braţului articulat al instrumentelor depăşeşte posibilităţile naturale de mişcare ale mâinii umane; transformarea mişcării şi reducerea tremurului mâinii rafinează şi mai mult mişcările chirurgului. În Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic, coordonat de prof. dr Irinel Popescu, există trei colective care efectuează constant chirurgie robotică şi în care sunt angrenaţi medici primari, specialişti şi rezidenţi.

BENEFICII PENTRU PACIENŢI
Această tehnică minim invazivă conferă pacienţilor beneficii deosebite, contribuind la creşterea duratei şi calităţii vieţii acestora de după operaţie. Comparativ cu chirurgia clasică, prin chirurgia asistată robotic se reduc semnificativ perioadele de recuperare şi spitalizare.

De asemenea, pacientul pierde mult mai puţin sânge, iar necesitatea transfuziilor este mai scăzută. După o intervenţie chirurgicală prin sistemul da Vinci, durerea, disconfortul şi riscul de infecţii sunt semnificativ mai reduse, intervenţia fiind mai puţin traumatizantă pentru pacient şi familia lui. Folosirea tehnologiei da Vinci conferă nenumărate beneficii şi chirurgilor.

Astfel, medicul "operează" aşezat în faţa unei console care îi oferă o imagine tridimensională, impecabilă din punct de vedere calitativ, asupra întregii zone de intervenţie. El manevrează robotul de la distanţă, iar mişcările sale sunt dublate cu cea mai mare acurateţe, în timp real, asupra pacientului.

Prin sistemul da Vinci, medicul este scutit să mai stea uneori ore întregi în picioare lângă masa de operaţie, aşa cum se întâmplă în chirurgia clasică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă