x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 2006 - Introducerea co-platii

2006 - Introducerea co-platii

08 Dec 2005   •   00:00
2006 - Introducerea co-platii

Romanii ar putea plati din aprilie 2006 o anumita suma daca vor dori sa fie consultati numai de un anumit medic, cadru didactic universitar sau sef de sectie. Suma suplimentara achitata de pacient intra in bugetul spitalului, a declarat Vasile Cepoi, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

PRECIZARI. "Este vorba de anumite servicii medicale, analize sau investigatii care trebuie platite pentru ca nu pot fi suportate din banii asiguratilor. Exista deja o lista neagra, care functioneaza de cativa ani si care vizeaza servicii medicale la cerere, interventii estetice, cosmetice sau investigatii de inalta performanta", a mai spus directorul CNAS.

Pe langa acestea, conducerea CNAS crede ca ar mai putea fi perceputa o anumita suma (co-plata) persoanelor care vor sa fie tratate intr-un anumit spital altul decat cel din localitatea de domiciliu. "Nu se pune problema sa fie blocat accesul asiguratilor la elitele medicale, co-platile avand un nivel suportabil, in functie de multe criterii care vor fi stabilite ulterior. In plus, prin sistemul co-plata vor fi eliminate platile tacute", a adaugat Cepoi. CNAS va compensa diferentiat fiecare act medical, in functie de costurile pe care le presupune. Consultatiile la medicul de familie sunt gratuite, in schimb, pentru cele efectuate de specialisti vor fi stabilite co-plati, gradual, in functie de titluri sau grade profesionale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă