x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei A depista autismul în 5 minute

A depista autismul în 5 minute

de Magda Marincovici    |    03 Mai 2011   •   18:17
A depista autismul în 5 minute

Echipa profesorului Karen Pierce de la Centrul de Excelenţă pentru Autism din San Diego a pus la punct un test de depistare precoce a autismului. În câteva minute testul poate să stabilească dacă un copil prezintă un deficit de dezvoltare. Testul a fost efectuat pe un lot de 10.479 de bebeluşi de aproximativ un an, din regiunea San Diego. Principiul este simplu. Într-o sală de aşteptare la cabinete de pediatrie, părinţii au fost rugaţi să completeze în câteva minute un chestionar: Copilul dumneavoastră vă urmăreşte cu privirea? Reacţionează la vocea dumneavoastră, la unele sunete, la unele cuvinte? Ce gesturi face? Recunoaşte obiectele...? Pe scurt, aceste întrebări au ca scop să compare manifestările normale de comunicare la această vârstă cu cele colectate din aceste răspunsuri. Dacă testul a scos la iveală un deficit major de comunicare, copiii au fost consultaţi de experţii centrului din San Diego şi reevaluaţi din şase în şase luni până la pronunţarea definitivă a diagnosticului.

Rezultatele publicate pe site-ul Journal of pediatrics sunt foarte interesante. Din cei peste 10.000 de copii testaţi, 184 prezentau anomalii importante încă de la primul test. În final, doar 32 au fost diagnosticaţi cu autism, 56 aveau o simplă întârziere de vorbire, nouă, un deficit de dezvoltare. „Aces program de reperare ar putea fi adoptat de toate cabinetele de pediatrie, cu costuri infime, dar ofe­rind un ajutor imens acestor copii şi pă­rinţilor lor”, concluzionează profe­so­rul Pierce. Acest test prezintă multiple avantaje. Dacă până acum se vor­bea de diagnosticare înainte de vârs­ta de trei ani, cu acest test se poate ajun­ge la diagnostic în jurul vârstei de un an. Important este ca părinţii să reac­ţioneze la orice semn care-i îngrijorează în privinţa comportamentului bebeluşului. Dar cel mai important este că testul poate scurta durata până la stabilirea unui diagnostic clar, per­mi­ţând integrarea copilului într-un program special. Şansele de îm­bu­nă­tăţire a dezvoltării generale a co­pi­lului cresc cu cât micuţul pacient este mai rapid inclus în programe şi terapii speciale.

În prezent, diagnosticul de autism este unul dificil, multidisciplinar, de durată, adesea necesitând mai multe luni de observaţii medicale spre disperarea părinţilor. La ora actuală nu există medicamente contra autismului, ci unele ad­mi­nistrate în probleme asociate cum ar fi epilepsia, hiperactivitatea, anxi­e­tatea, depresia... În ţara noastră nu există statistici oficiale, dar se es­ti­mează că numărul persoanelor cu autism ar ajunge la aproximativ 30.000.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei