x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei A învins cancerul

A învins cancerul

de Steluta Indrei    |    15 Iun 2008   •   00:00
A învins cancerul

LA 9 ANI  ● Scrie cărţi şi donează banii unei fundaţii
Sam Viney are 9 ani şi este din Marea Britanie. El a învins cancerul, iar pentru a-i ajuta şi pe alţi copii să scape de cumplita boală a scris două cărţi. Banii obţinuţi din vînzarea acestora îi donează unei fundaţii pentru cercetarea cancerului.



LA 9 ANI  ● Scrie cărţi şi donează banii unei fundaţii
Sam Viney are 9 ani şi este din Marea Britanie. El a învins cancerul, iar pentru a-i ajuta şi pe alţi copii să scape de cumplita boală a scris două cărţi. Banii obţinuţi din vînzarea acestora îi donează unei fundaţii pentru cercetarea cancerului.

La vîrsta de doar 18 luni, micul Sam a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer. Avea neuroblastom, o tumoare cerebrală care apare la copii de obicei înaintea vîrstei de 5 ani. Medicii îi mai dădeau doar 25% şanse de supravieţuire. Însă după o îndelungă perioadă de chimioterapie şi radioterapie, Sam s-a încăpăţînat să trăiască. Băieţelul a fost mai puternic decît cancerul. Vrînd parcă să demonstreze încă o dată acest lucru, Sam a scris două cărţi pentru copii. Banii strînşi din vînzarea acestora sînt donaţi către fundaţia Cancer Research UK.

COLABORARE. Ideea primei cărţi, "Oul pierdut", o poveste despre dinozauri, a fost pusă în practică împreună cu învăţătoarea lui, Mavis Ingram, şi ea o supravieţuitoare a cancerului. Sam a vîndut primele exemplare ale acestei cărţi la o gală de caritate organizată de fundaţie la Spitalul Velindre din Cardiff, acolo unde băieţelul a dus lupta cu cancerul. Atunci a strîns 200 de lire sterline, pe care le-a donat fără nici o ezitare fundaţiei Cancer Research. "Nu mi-am dorit nici o clipă să păstrez aceşti bani. Pentru că ştiu cum este să ai cancer, am vrut să ajut şi alţi copii cu această boală", a mărturisit Sam. El spune că a mai vîndut cartea profesorilor, colegilor, părinţilor acestora şi altor prieteni. "O carte costă 50 de penny, dar unii mi-au dat mai mult. Ba chiar doi dintre părinţii prietenilor mei mi-au oferit o sumă importantă de bani, cu rugămintea ca printre personajele următoarei mele cărţi să apară şi animăluţele lor de acasă. M-am ţinut de promisiune, iar în a doua carte, «Oul dinozaurului», apar şi căţeii şi pisicile prietenilor mei", povesteşte Sam.

Învăţătoarea lui Sam spune că toţi colegii au primit cu entuziasm această nouă carte. "Îmi place foarte mult să lucrez cu imaginaţia copiilor, iar Sam are întotdeauna idei minunate. Prima carte l-a ajutat foarte mult şi la recuperarea noţiunilor de gramatică, punctuaţie şi vocabular, pe care Sam le acumulase în timpul convalescenţei. A doua carte a scris-o cu mai multă uşurinţă. Este o poveste comică, în care ies la iveală simţul umorului şi optimismul care l-au ajutat pe Sam să învingă cancerul", relatează Mavis Ingram.

Mama lui Sam, Janet Viney, precizează că "Oul Dinozaurului" a fost ilustrată de bunicul băiatului. Ea speră ca şi acest volum să se bucure de succes. "Sîntem foarte mîndri de cărţile lui Sam şi mai ales de faptul că a decis să doneze banii obţinuţi fundaţiei Cancer Research UK", spune mama băiatului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă