x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adolescentii nu se odihnesc indeajuns

Adolescentii nu se odihnesc indeajuns

17 Apr 2005   •   00:00

Ati simtit vreodata ca v-ati trezit dimineata mai obositi decat atunci cand ati mers seara la culcare? Sapte din zece persoane din Statele Unite au frecvent probleme cu somnul, iar 86% din tineri nu dorm destul.

ATENTIE! Noptile pierdute in fata calculatorului duc la tulburari ale somnului
Asa arata cele mai recente statistici ale Fundatiei Nationale a Somnului din America. In urma cercetarilor, s-a dovedit ca adolescentii au ceasul biologic diferit de cel al adultilor. "Acesta ar putea fi motivul pentru care tinerii de 14-18 ani nu simt senzatia de somn sau, dimpotriva, dorm prea mult", spune Karla Smith, seful sectiei care se ocupa de problemele somnului in cadrul Centrului Medical "Sf. Alexius", din Bismarck. Ea crede ca pana la varsta de 11 ani, sau pana atunci cand copilul ajunge la pubertate, ceasul biologic al tanarului il determina sa simta senzatia de somn in jurul orelor 8:00-9:00 seara. Dupa pubertate, acelasi ceas biologic "sare" la orele 10:00-11:00 seara.

INSOMNIE. Exista aproximativ 70 de tulburari ale somnului. Acestea ii impiedica pe tineri sa doarma atat cat ar trebui pentru a se odihni, respectiv noua ore pe noapte. Doua dintre cele mai cunoscute tulburari de somn sunt insomnia si apneea nocturna. Insomnia ar putea fi cauzata de multi factori, cum ar fi stresul sau anumite medicamente. Somniferele sunt un remediu cunoscut pentru insomnii, insa trebuie luate moderat si pentru o perioada scurta de timp. Insomnia cauzata de stres ar trebui sa dispara dupa doua saptamani, insa daca acest lucru nu se intampla, consultati medicul! Dr. Karla Smith sfatuieste tinerii care au un somn cu probleme sa nu mai doarma deloc in timpul zilei si sa aiba o activitate relaxanta inainte de culcare. De asemenea, ei trebuie sa nu mai consume alcool, nicotina si cafeina sase ore inainte de somn. (Andrada Floria)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă