x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Află cum îţi poţi păstra sănătatea aparatului digestiv

Află cum îţi poţi păstra sănătatea aparatului digestiv

09 Mai 2011   •   18:10
Află cum îţi poţi păstra sănătatea aparatului digestiv
164521-untitled-1.jpgConsumul de fibre
Alimentele bogate în fibre ajută la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentaţie bogată în fibre este importantă pentru menţinerea greutăţii ideale şi este utilă în prevenirea bolilor de inimă, a fluctuaţiilor de zahăr din sânge şi poate preveni chiar şi apariţia hemoroizilor.

Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate)
Mestecarea gumei (mai puţin a celei cu aromă de mentă – care poate provoca arsuri) poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian şi a arsurilor stomacale, prin stimularea producţiei de salivă pentru neutralizarea acizilor.

Scăderea în greutate va estompa senzaţia de balonare şi pirozis
Slăbirea chiar şi cu două kilograme ar putea îmbunătăţi simptomele gastrointestinale. Kilogramele în plus, mai ales cele acumulate în jurul taliei, pot agrava problemele digestive precum arsurile stomacale, balonarea şi eructaţiile.

Mesele mici – alternativă pentru balonare şi pirozis
O modalitate eficientă de a preveni indigestia, balonarea şi arsurile stoma­cale, dar şi alte probleme ale aparatului digestiv, este servirea de mese dese, în cantităţi mici şi mestecarea lentă a alimentelor.

Consumul de lichide pentru ameliorarea constipaţiei
Ingestia de lichide este recomandată pentru a uşura eliminarea scaunelor şi pentru preîntâmpinarea constipaţiei. Ar trebui ca fiecare persoană să consume 8 pahare cu apă pe zi.

Exerciţii fizice pentru înlăturarea senzaţiei de balonare
Activitatea fizică este utilă în cazul problemelor digestive minore, de la balonare la constipaţie, consideră experţii. Exerciţiile fizice ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv şi la eliminarea fecalelor.

Probiotice pentru tratarea diareei
Probioticele sunt microorganisme vii care fac adesea parte din compoziţia iaurturilor, sucurilor şi gustărilor, dar pot fi găsite şi sub forma suplimentelor ali­men­tare. Cercetările au demonstrat că acestea pot acţiona benefic în cazul diareei, sindromului de intestin iritabil şi în cazul bolilor inflamatorii ale intestinului.

Stresul, ulcerul şi constipaţia
Majoritatea persoanelor manifestă diaree din cauza stresului şi agitaţiei. Stresul poate agrava problemele digestive de genul celor manifestate în caz de sindrom de intestin iritabil şi ulcer.

Renunţarea la fumat reduce pirozisul
Fumatul afectează sistemul digestiv în mai multe moduri: fumatul slăbeşte valva musculară de la capătul esofagului, care poate duce la reflux gastroesofagian şi arsuri gastrice. De asemenea, fumătorii au şanse mai mari de a dezvolta ulcer peptic şi boala crohn decât nefumătorii.

Consumul redus de alcool diminuează problemele digestive
Cei care au probleme digestive nu trebuie să consume deloc alcool. Alcoolul interferează cu secreţia de acid, muşchii stomacului şi absorbţia nutrienţilor. Un consum prea mare de alcool poate declanşa arsuri stoma­cale, diaree, afecţiuni hepatice şi chiar cancer esofagian.
www.sfatulmedicului.ro

×