x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Află dacă te lasă inima

Află dacă te lasă inima

de Mirela Dădăcuş    |    09 Feb 2009   •   00:00
Află dacă te lasă inima

Începând din luna februarie, românii îşi vor putea testa riscul de a se îmbolnăvi sau deceda printr-o afecţiune cardiovasculară, în următorii zece ani. Evaluarea va fi făcută de medicul de familie, în baza unei grile de calcul elaborată de Societatea Europeană de Cardiologie.



Statisticile arată că bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces în România, românii făcând parte dintre populaţiile cu risc înalt din Europa. Factorii de risc luaţi în calcul de medici sunt sexul, vârsta, fumatul, tensiunea arterială şi colesterolul. Pentru că prevenţia cardiovasculară poate reduce cu două treimi mortalitatea,

Societatea Română de Cardiologie a lansat recent, în cadrul unui eveniment cu participare internaţională, un program naţional dedicat acestui fenomen. Acesta este în concordanţă cu Carta europeană a sănătăţii cardiovasculare, semnată de ţara noastră în urmă cu doi ani. Diagrama de risc cardiovascular a pacientului va evalua riscul cardiovascular ceea ce este un lucru extrem de important în domeniul prevenţiei. Măsurile de prevenţie recomandate pacienţilor cu risc înalt au în vedere schimbarea stilului de viaţă, renunţarea la fumat, reducerea nivelului colesterolului "rău", un program care să includă exerciţii fizice, consumul a cel puţin 4-5 mese de fructe şi legume pe zi precum şi tratament adecvat pentru pacienţii cu hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat. Specialiştii prezenţi la eveniment au precizat că toate aceste măsuri sunt incluse în ghidul european pentru prevenţia BCV.

Profesorul doctor Mircea Cinteză, cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a atras atenţia că tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu boli cardiovasculare. Astfel, un studiu rea­lizat recent în Bucureşti şi Ilfov, în care au fost incluşi 6.000 de copii, a evidenţiat că, în medie, peste 5% dintre copii prezintă un risc cardiovascular, din cauza sedentarismului şi a obezităţii.

Profesorul doctor Mircea Cinteză a subliniat importanţa interzicerii comercializării în şcoli, licee şi chiar în facultăţi a alimentelor bogate în grăsimi şi sare, aceasta fiind principala cauză a obezităţii la tineri. De asemenea, a insistat asupra faptului că medicii de familie au fost dotaţi cu laptopuri, ceea ce le va facilita conectarea şi aplicarea măsurilor de prevenţie prevăzute în ghidul european al bolilor cardiovasculare.

În ţările Uniunii Europene, bolile cardiovasculare reprezintă cauza a 42% dintre decesele înregistrate în rândul populaţiei ma­sculine şi, respectiv, 55% dintre decesele din rândul femeilor. Boala coronariană se situează pe locul întâi, fiind urmată de ac­ci­dentul vascular cerebral. Rata mortalităţii cardiovasculare este în mod direct condiţionată de vârstă, statutul socio-econo­­mic, etnie şi regiune geografică, aceasta fiind mai crescută la vârs­t­nici, bărbaţi şi persoane cu o situaţie socio-economică precară.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă