x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alba: Bolnavii de scleroză multiplă, fără tratament

Alba: Bolnavii de scleroză multiplă, fără tratament

22 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba, Dragoş Zaharia, susţine că se pregăteşte "un genocid " pentru bolnavii de scleroză mutiplă (SM), hemofilie sau alte boli grave, cărora nu li se mai asigură prin programele naţionale tratamentul medical.



El însuşi suferind de SM, Dragoş Zaharia a declarat că tratamentul este foarte costisitor, între 15.000 şi 22.000 de euro anual, bani pe care cei bolnavi nu îi au. Din această lună, a spus Dragoş Zaharia, nu se mai asigură nici finanţare prin programul naţional de sănătate pentru persoanele cu SM.

În judeţul Alba sunt înregistraţi 52 de bolnavi de SM, dar numai 20 sunt incluşi în acest program. La nivelul ţării sunt peste 10.000 de cazuri, însă numai o zecime beneficiază de tratament gratuit prin programul naţional de sănătate. Din cauza faptului că acest tratament este foarte scump, selecţia celor incluşi în programul naţional se face după mai multe criterii, fiind "avantajaţi" cei tineri şi care au şanse mai mari de supravieţuire, a explicat Zaharia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă