Se cunoaste ca se produce un fenomen de imbatranire a populatiei pe intreg globul.
Se estimeaza in SUA, in anul 2050, ca 20% din populatie va avea varsta egala si mai mare de 65 de ani. Necesarul caloric la varstnici este deseori scazut datorita unor cheltuieli energetice scazute, sedentarism crescut, astfel ca acest necesar energetic scazut trebuie sa rezulte din alimente care sa asigure totusi un necesar crescut de substante nutritive. Hrana trebuie sa contina alimente cu continut crescut in proteine, vitamine si substante minerale si sa evite alimentele cu un continut crescut in grasimi si zaharuri. Persoanele varstnice pot primi fie o dieta pentru mentinerea starii de sanatate si pentru prevenirea bolilor sau o dieta recomandata in cazul unor maladii cronice sau in stare de convalescenta dupa maladii acute.Conform cercetarilor, persoanele varstnice consuma cantitati inadecvate de proteine, calciu, fier, vitamine A, C, B12, D si apa. Persoanele in varsta sufera de diverse afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, osteoporoza, care necesita o alimentatie speciala. Ele au unul sau mai multi factori de risc cardiovasculari, prezinta nivel crescut al colesterolului.
Astfel, o nutritie buna si un efort fizic regulat sunt necesare pentru a intarzia aparitia acestor boli cronice, de asemenea, in acest mod se poate creste durata si calitatea vietii, creste rezistenta la boli, procesul de vindecare si se previn tulburari hidroelectrolitice si deshidratarea.
Se recomanda o alimentatie saraca in grasimi in speciale din cele saturate. Aportul recomandabil de colesterol pe zi, conform Asociatiei Americane de Dietetica, este de 200-225 mg/zi pentru barbati si intre 132-150 mg/zi pentru femei.
Stop sedentarismul
Controlul greutatii corpului
este foarte important in prevenirea
si managementul
bolilor cronice, cum sunt
hipertensiunea arteriala,
boala cardiaca si diabetul
zaharat. Trebuie recomandata
o dieta care sa
mentina sau sa ajute la
obtinerea unei greutati ideale.
Exercitiul fizic la varste
medii si inaintate, atunci
cand este posibil, mentine
capacitatea aerobica, imbunatateste toleranta glucozei
si scade degradarea masei
osoase a organismului,
mentine masa musculara,
impiedica prabusirea
metabolismului bazal.
DR. RODICA TEODORA
STRACHINARIU
Medic primar, specialist
in diabet, nutritie si boli
metabolice