x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Analize cu bucluc in aeroporturi

Analize cu bucluc in aeroporturi

de Magda Marincovici    |    05 Aug 2005   •   00:00
Analize cu bucluc in aeroporturi

Persoanele care au fost supuse unui examen de imagistica medicala cu izotopi radioactivi este posibil sa declanseze semnalele de alarma amplasate in aeroporturi. Potrivit specialistilor, pacientii respectivi care se deplaseaza cu avionul ar trebui avertizati, deoarece efectul persista aproape o luna de la examenul medical.

Stim ca aeroporturile sunt dotate cu sisteme din ce in ce mai performante de detectare a radiatiilor cele mai sensibile. Persoanele care au efectuat un examen de imagistica medicala cu izotopi radioactivi pot fi in situatia de a intra in conflict cu personalul de securitate al aeroporturilor. Si asta in conditiile in care nici pasagerii si nici personalul de securitate n-au nici o vina. Toti radiologii stiu despre acest efect secundar inerent al imagisticii radio-izotopice.

INFORMARE. Este motivul pentru care specialistii sustin necesitatea informarii pacientilor pentru a se evita situatiile neplacute si pierderea de timp in aeroporturi. In acest sens, a facut inconjurul lumii pilduitoarea poveste a unui pilot. El s-a vazut in neplacuta situatie ca mai multe zile sa dea diverse declaratii la serviciul de securitate al aeroportului din Moscova, pur si simplu pentru ca sistemele de protectie zbarnaiau cand pilotul se apropia de acestea. S-a dovedit ca pilotul a facut un examen cardiologic care presupune o injectie continand o molecula radioactiva folosita pentru vizualizarea inimii. Dar organismului pilotului i-a trebuit aproximativ o luna pentru eliminarea substantei. Si acesta nu este singurul izotop radioactiv folosit in imagistica medicala, care poate sa declanseze sistemele de alarma aeroportuara. Dupa cum nici examenul cardiologic nu este singurul pentru efectuarea caruia se apeleaza la asemenea substante. De exemplu, investigatiile imagistice ale glandei tiroide, ale oaselor, dar si radioterapia sunt legate de aceste substante.

ACT MEDICAL. Pentru a evita tensiunile in aeroporturi, specialistii recomanda ca pacientului sa i se elibereze un act medical care sa ateste investigatia cu izotop radioactiv, data, locul unde s-a efectuat examenul, cat persista in organism produsul injectat, durata potentiala de eliminare a acestuia, coordonatele persoanelor care pot confirma aceste informatii.

SUBSTANTE INOFENSIVE
Izotopii radioactivi injectati unor persoane care efectueaza un examen de imagistica medicala pot pune in functiune sistemele de alarma specifice aeroporturilor. In schimb, acesti izotopi nu prezinta nici un risc pentru pacientul caruia i-au fost injectate. Si evident, izotopii uzitati in medicina sunt inofensivi pentru persoanele din anturajul pacientului investigat imagistic.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă