x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Arsurile si apa rece

Arsurile si apa rece

27 Feb 2005   •   00:00

Ce se intampla cu arsurile de grade avansate? Explica tot doctor Leonard Dumitrescu, seful colectivului de chirurgie plastica de la Spitalul de urgenta "Sf. Pantelimon".

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Arsurile de gradele II si III sunt insotite de basici si, daca se inlatura lichidul din aceste basici, se vede un tesut roz. Arsurile de gradul II se vindeca in 10 zile, au fost afectate tesuturile de deasupra membranei bazale. Aceste arsuri se vindeca prin epitelizare cu creme hidratante si cu pansare. Arsurile de gradul III lasa in urma lor semne, este vorba de o refacere anarhica a tesuturilor. Sunt lezate tesuturile din epiderm si din derm, este compromisa intr-o oarecare masura si membrana bazala.

La aceste arsuri pot aparea si complicatii, iar daca ele nu sunt corect hidratate, se instaleaza si infectia. Arsura de gradul IV este una profunda, sunt atinse si zonele dermului, iar intreaga membrana bazala a fost afectata. Apar basici cu lichid sangvinolent, iar daca se indeparteaza lichidul din basici, ramane un tesut alb. Aceste arsuri de gradul IV se rezolva chirurgical, cu grefe. Iata cateva indicatii pentru cum trebuie actionat cand un om a suferit arsuri. Omul trebuie scos mai intai din mediul care a produs accidentul, scos din zona de incendiu. Nu trebuie sa i se acorde primul ajutor celui cu arsuri cand el este intins pe pardoseala imbibata cu lichid fierbinte. Zona de piele arsa se pune sub un suvoi de apa rece timp de 10 minute, apoi se panseaza si suferindul este trimis la spital. Cei care pun pe arsuri ulei, miere, bulion gresesc si risca sa infecteze arsura. In arsurile de gradul III, dupa 10 zile, medicii inlatura tesuturile moarte. Urmeaza etapa granularii, in zona arsa, dupa inlaturarea tesuturilor moarte, se face tratament pentru epitelizare, folosind creme si pansamente pentru inchiderea arsurilor cu resurse locale ale organismului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă