Aspirina favorizează producerea micro-hemoragiilor cerebrale, în principiu fără consecinţe grave, însă considerate un posibil simptom al maladiilor vasculare, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, informează AFP.
Persoanele care folosesc cu regularitate aspirină sau alte medicamente anticoagulante - care împiedică formarea cheagurilor de sânge - prezintă un risc mai mare de a suferi o micro-hemoragie cerebrală, au indicat autorii acestui studiu, publicat în ediţia online a revistei Archives of Neurology.
Aceste micro-hemoragii ar putea să indice o angiopatie amiloidă cerebrală, o maladie a vaselor capilare din creier, care se caracterizează prin acumularea unor depozite de proteine amiloide pe pereţii acestora, provocând o slăbire a elasticităţii vaselor. Acelaşi tip de proteină este adeseori asociat cu maladia Alzheimer, au anunţat cercetătorii.
Studiul a fost efectuat de o echipă medicală condusă de Meike Vernooij, de la Facultatea de medicină din Rotterdam, pe un eşantion de 1.062 de persoane cu vârsta medie de 69,5 ani, care nu sufereau de nicio maladie mintală.
Aceşti voluntari au fost examinaţi cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică (RMN), în 2005 şi 2006.
Dosarele medicale ale voluntarilor au fost folosite pentru a determina dacă pacienţii au folosit în trecut aspirină sau alte medicamente anticoagulante, precum carbasalatul de calciu. În timpul celor doi ani care au precedat cele două teste RMN, 34,2% dintre voluntari au folosit cu regularitate medicamente anticoagulante.
Comparativ cu voluntarii care nu au luat astfel de medicamente, pacienţii care le-au folosit au prezentant semnificativ mai multe simptome de micro-hemoragie cerebrală.
Rezultatele au fost cu atât mai evidente în cazul pacienţilor trataţi cu doze mai mari din aceste medicamente anticoagulante, prescrise adeseori pentru tratarea sau prevenirea maladiilor cardiovasculare.
De asemenea, cercetătorii au remarcat că pacienţii trataţi cu aspirină prezentau mai multe simptome de micro-hemoragii în lobul frontal al creierului faţă de cei care luau carbasalat de calciu.
Cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între celelalte medicamente anticoagulante şi micro-hemoragiile cerebrale.
Totuşi, cercetătorii cred că efectele benefice ale aspirinei şi carbasalatului de calciu compensează, pe scară largă, riscurile de apariţie a hemoragiilor, favorizate de aceste medicamente.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro