Zilnic, fiecare celula a corpului omenesc este bombardata de peste 10.000 de radicali liberi, care au fost pusi pe banca acuzarii pentru vina de a participa la imbatranirea omului.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Bineinteles ca exista si o cauza genetica, durata de viata este o mostenire de la bunici, care ne influenteaza ereditatea de longevivi sau de oameni cu mai putina ata pe mosorelul destinului. Fiecare celula are un nucleu, in care se afla molecula vietii, ADN-ul, o structura simpla, dar care are inscrisa in ea miliarde de caracteristici. ADN-ul desfasurat are o lungime de 1,5 metri, dar este o structura ingusta de doar 0,5 amstrong. Doctorul Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog la Institutul de endocrinologie "C.I. Parhon", explica teoria moderna a radicalilor liberi, care intervin in degradarea ADN-ului, care inlesnesc atacul batranetii asupra organismului. Radicalii liberi sunt instabili chimic, asa ca ei fura electroni de la vecini, fura electroni de la ADN, de la proteine, de la membranele celulare, luandu-le electroni si destabilizandu-le.
Noi putem lupta impotriva radicalilor liberi vinovati de imbatranire cu substantele antioxidante din organism. Cu inaintarea in varsta insa, cantitatea de substante antioxidante, de ostasi ce lupta cu batranetea se micsoreaza. Lupta impotriva batranetii depinde si de noi, de felul in care ne-am dus viata, de felul in care am evitat excesele, de felul in care ne-am ferit de factorii de risc. Imbatranirea este inevitabila, nu este o boala, este un proces fiziologic firesc, dar absolut individual. De felul in care ti-ai trait viata, de cumpatarea ta depinde daca vei avea o batranete frumoasa, fara dureri, independenta si cu pastrarea intimitatii. Exista si un ceas biologic al fiecaruia, ceas pornit inca din timpul vietii intrauterine. Pana la 30 de ani ti se intampla in general lucruri placute, crestem, ne maturizam, dar dupa 30 de ani incepem sa imbatranim, incaruntim, apar ridurile.Citește pe Antena3.ro