x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atac la cancerul renal

Atac la cancerul renal

27 Mar 2004   •   00:00

Boala ticaloasa si inca zburdand fiindca nu i s-a gasit acul definitiv de cojoc, cancerul loveste si in sistemul renal.

Exista mai multe forme de cancer, lucrand la demolarea fiecarui subansamblu din aparatul renal. Iata cum explica boala canceroasa a sistemului renal profesorul Ionel Sinescu, directorul Institutului national de urologie si transplant renal. In primul rand, rinichiul se mareste in masura a deveni palpabil, apar dureri surde in spate, in zona laterala a coloanei vertebrale. Bolnavul are febra in fiecare zi, o febra mai mare de 38 de grade si asta fara sa se fi descoperit vreo infectie. Un alt simptom al cancerului de rinichi este ca suferindul urineaza cu sange, adesea cu cheaguri, care astupa ureterul. Solutia este chirurgicala, se scoate tumora si chiar tot rinichiul. Dar Creatorul a dimensionat cu larghete si aparatul renal, astfel ca un om poate trai cu un singur rinichi, ba chiar functionandu-i doar o treime din acesta.

Un cancer agresiv este cel localizat la vezica urinara. El se manifesta clinic prin urinar cu sange, prin urinare frecventa si cu usturimi. Daca se descopera in faza incipienta, se poate extirpa tumora cu endoscopul, se poate si decupa tesutul invadat de celulele canceroase. Dar daca s-a atins un stadiu avansat, cand cancerul s-a infiltrat in peretele vezicii urinare, trebuie indepartata toata vezica urinara. In aceasta situatie se reconstruieste o alta vezica urinara din segmente ale intestinului subtire sau din colon. In vezica urinara nou plamadita se strange urina precum in vezica originala.

Ce se intampla cand a fost atins de cancer un testicol? Apare o jena dureroasa, testicolul se mareste si nu mai este neted, prezinta o suprafata nodulara dura si bineinteles ca se accentueaza durerile. Exista insa o metoda de rezolvare, se taie testicolul cu tumora si apoi urmeaza cura cu citostatice si radioterapie. In cancerul de testicol se obtin vindecari in 95% din cazuri. FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă