x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie! - Fara cafeina, dar totusi cu risc pentru inima

Atentie! - Fara cafeina, dar totusi cu risc pentru inima

de Andrada Floria    |    19 Noi 2005   •   00:00
Atentie! - Fara cafeina, dar totusi cu risc pentru inima

Ani de-a randul, oamenii de stiinta au facut diferite studii care scoteau in evidenta efectele negative ale cafeinei. Acum insa, un nou studiu al cercetatorilor americani arata ca, in ceea ce priveste cafeaua decafeinizata, riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare ar putea fi mai mari decat in cazul consumului de cafea obisnuita.

COLESTEROL. Testarea cafelei fara cafeina de un grup de oameni de stiinta de la Fuqua Heart Center din Atlanta (Georgia) a implicat 187 de subiecti, care au fost impartiti in trei grupe. Persoanele din prima grupa au consumat timp de trei luni intre 3 si 6 cani de cafea normala, cele din cea de-a doua grupa - intre 3 si 6 cani de cafea decafeinizata, iar celor din grupa a treia li s-a interzis consumul de cafea. La finalul celor trei luni, toti participantii la studiu au fost supusi unor analize pentru masurarea principalilor factori cu risc cardiovascular: glicemia, colesterolul, trigliceridele. Desi acestia se incadrau in parametrii normali, cercetatorii au descoperit o proteina precursoare a colesterolului rau intr-o concentratie mai mare in sangele subiectilor care au consumat cafea fara cafeina, decat in cazul celorlalti participanti la studiu. Specialistii nu au aflat care ar fi cauza cresterii concentratiei acestei proteine, insa Robert Superko, cel care a condus studiul american, este de parere ca riscul provine din numarul mare de substante care au menirea de a da gust cafelei decafeinizate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă