x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la racelile specifice sezonului!

Atentie la racelile specifice sezonului!

03 Feb 2005   •   00:00

Medicii avertizeaza ca bronsiolita, infectie respiratorie de sezon, poate fi fatala in cazul nou-nascutilor. Aceasta afectiune poate fi prevenita prin respectarea catorva reguli extrem de simple.

MAGDA MARINCOVICI

NU UITATI! Bronsiolita este o infectie respiratorie aparent banala, dar care poate fi extrem de grava in cazul nou-nascutilor
O data cu scaderea accentuata a temperaturii, nou-nascutul este in pericol de a face bronsiolita. Aceasta este o afectiune a tractului respirator specifica acestui anotimp. In sezonul rece, se inregistreaza mici valuri epidemice de bronsiolita, carora le cad victime in special nou-nascutii.

RECOMANDARI. Conferentiar doctor Adrian Streinu-Cercel ne avertizeaza ca "debutul acestei afectiuni este brutal cu aparitia initial a unei asa-zise rino-faringite febrile. In aceasta faza se observa secretii nazale apoase insotite de dureri in gat si implicit de dificultati la inghitire. Apoi, copilul prezinta o tuse suieratoare, in contextul in care el incearca sa respire". Copilul se chinuie practic sa respire, crescandu-si numarul de respiratii pe minut. In foarte scurt timp se instaleaza si "semnele de lupta", cand copilul face eforturi mari de a respira. Cu toate acestea, plamanul nu reuseste sa oxigeneze toate teritoriile, context in care se observa cianoza extremitatilor.

"Este un moment critic pentru nou-nascut. Acest tip de afectiune este deosebit de grav, motiv pentru care se impune internare de urgenta si asistare medicala de specialitate. Trebuie actionat foarte rapid, deoarece acest tip de afectiune poate induce decesul nou-nascutului in orice moment", remarca conf. dr. Streinu-Cercel. Atentie marita: orice nou-nascut care face febra, tuseste sec, iritativ si se cianozeaza s-ar putea sa dezvolte o bronsiolita, fapt ce impune asistarea medicala de specialitate. Bronsiolita nou- nascutului este o boala extrem de contagioasa. Ea afecteaza aproximativ 30% dintre copiii de varsta mica. Varful epidemic este teoretic in luna decembrie, dar perioada se prelungeste si in lunile urmatoare.

REGULI. Pentru a evita bronsiolita, este necesara respectarea catorva reguli. Parintii se vor spala foarte bine pe maini cu apa si cu sapun inainte de a se ocupa de copil. Daca adultii din preajma nou-nascului sunt raciti, se vor izola de micut si se vor abtine de la a-l saruta sau a-l imbratisa. De asemenea, parintii vor avea grija ca sa nu dea copilului lor biberonul sau suzeta folosite de alt copil. Daca micutul a scapat biberonul sau suzeta, acestea vor fi dezinfectate. In perioadele in care se inregistreaza mai multe cazuri de bronsiolite, nu veti tine copilul in spatii inchise, aglomerate, pline de fum.

BATISTE DE UNICA FOLOSINTA
In general, camera copilului trebuie sa fie bine aerisita. Cu atat mai mult aceasta regula trebuie respectata cand acesta este bolnav. Conf. dr. Adrian Streinu-Cercel mai recomanda parintilor ca, dupa ce micutul a fost hranit, sa-i descongestioneze nasul periodic cu batiste din hartie, de unica folosinta. De asemenea, trebuie evitata deshidratarea copilului. Pentru aceasta i se vor administra lichide - ceaiuri, supe, compoturi - la temperaturi acceptabile. Este gresit sa i se dea sa bea lichide fierbinti.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă