x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avantajele unei mese in familie

Avantajele unei mese in familie

12 Noi 2004   •   00:00

Riscul anorexiei la adolescenti scade daca din copilarie sunt obisnuiti sa stea la masa impreuna cu familia. Este concluzia unui studiu recent efectuat de un grup de cercetatori din SUA si publicat in Journal of Adolescent Health.

MAGDA MARINCOVICI

Respingerea alimentelor, renuntarea la mesele principale, utilizarea pastilelor de slabit, dietele severe de slabit sunt atitudini frecvente in cazul persoanei anorexice. Un studiu coordonat de doctorul Dianne Neumark-Sztainer de la Universitatea Minnesota din statul Minneapolis dovedeste ca tinerele care sufera de anorexie n-au avut sansa de a lua masa frecvent cu parintii. Legatura dintre anorexie si obiceiul de a manca impreuna cu familia este mai putin vizibila in cazul baietilor.

OBICEIURI. 4.746 de adolescenti au fost tinuti sub observatie in ceea ce priveste modul de a se hrani si tulburarile alimentare. Cercetatorii au stabilit ca adolescentele care mancau in mod sistematic acasa impreuna cu familia nu aveau acest gen de probleme. Cu cat tinerii manca mai des impreuna cu parintii, fratii si bunicii, cu atat riscul anorexiei este mai mic.

Potrivit grupului de cercetatori americani, a manca cu familia intr-un ambient placut lipsit de tensiune, contribuie la crearea unor obiceiuri alimentare "sanatoase" copiilor si adolescentilor, care vor deveni reguli pentru tot restul vietii., sustine doctorul Dianne Neumark-Sztainer.

COMPORTAMENT ALIMENTAR. Anorexia - ca si bulimia - este o tulburare a comportamentului alimentar. O persoana anorexica practic nu mananca mai nimic, in timp ce una suferind de bulimie inghite cantitati enorme de alimente. Anorexia este o boala care pune unele probleme de diagnostic, deoarece este dificil de a face diferenta intre adolescenta care decide sa urmeze un regim de slabire de cea care refuza sistematic sa manance. In ultima vreme, anorexia da tot mai multa bataie de cap medicilor, deoarece creste numarul adolescentelor care devin scheletice doar pentru ca vor sa ajunga la silueta unor staruri, ele insele anorexice. Clinic, simptomele anorexiei sunt usor de identificat, deoarece persoana in cauza slabeste intre 15% si 20%.

Aceste tulburari de comportament alimentar sunt mai frecvente la adolescente si femeile adulte tinere.

REGULI. Obiceiul de a manca la aceeasi masa copii si parinti intr-un cadru calm este intr-o legatura directa cu sanatatea intregii familii. Bunicii nostri povestesc despre masa in familie ca despre un eveniment: ora fixa, locuri in jurul mesei precise, discutii scurte. Daca la aceste gesturi nu s-a renuntat in totalitate, la cel al rugaciunii inainte si dupa masa s-a renuntat in mare parte. "Prin rugaciune, membrii familiei aduc multumire pentru bucatele puse pe masa, dar se creeaza si o zona lipsita de tensiuni, ceea ce este benefica unei bune digestii si imprimarii unui comportament alimentar echilibrat", ne sfatuieste profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

ATITUDINI SANATOASE
Copiii care au un mod deficitar de a se hrani prezinta un pericol mai mare ca la varsta adulta sa prezinte tulburari alimentare majore. Potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, aproximativ 20% dintre copiii care nu se hranesc echilibrat vor avea bulimie cand vor fi adulti. Iar dintre copiii care si-au facut regula din a refuza sa manance ce au in farfurie se recruteaza viitorii adolescenti anorexici.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă