x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment / Colesterolul bun şi rău

Avertisment / Colesterolul bun şi rău

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    18 Mar 2009   •   00:00

În fişa dumneavoastră medicală există nişte valori esenţiale, care trebuie periodic evaluate, la fel de importante, să zicem, ca datele aniversare ale celor dragi. Acestea sunt valorile tensiunii arteriale, ale glicemiei şi ale colesterolului.




Îngustarea coronarelor poate da simptome ale anginei pectorale detectabile la EKG
Credit: Stockxpertcom


Atât de controversatul colesterol, chintesenţă a morbidităţii în ultimele decenii, este în realitate o substanţă indispensabilă vieţii, folosită pentru construirea peretelui celular, sinteza unor hormoni sau a vitaminei D.

Depăşirea valorilor normale are însă consecinţe grave, cu atât mai mult cu cât manifestări clinice nu apar decât atunci când este deja târziu, după instalarea complicaţiilor. Cele mai importante rezultate de laborator se referă la:
colesterolul total, care trebuie să fie sub 200 mg%, HDL (aşa-zisul colesterol "bun"), care este 40 mg% la bărbaţi şi 50 mg% la femei, şi LDL (colesterolul "rău"), care trebuie să fie sub 130 mg%. Dacă însă prezentaţi factori de risc, adică boli cardiovasculare în antecedentele personale şi familiale, fumat, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, atunci valorile dezirabile vor fi: LDL - sub 100 mg% şi HDL - 50-60 mg% şi chiar peste această valoare. Trebuie precizat că, deşi în practică se pot întâlni situaţii paradoxale, de exemplu, valori simultan scăzute ale LDL şi HDL sau valori crescute ale colesterolului total cu un HDL crescut, totuşi ideal este ca toate aceste trei valori să se înscrie în limite normale.

PLACA DE ATEROM
În cazul unor concentraţii sangvine crescute de colesterol, acesta se depune pe artere, construind placa de aterom, care pe de o parte îngustează artera şi scade astfel irigaţia organului respectiv şi pe de altă parte o rigidizează, diminuând flexibilitatea şi adaptabilitatea ei. Uneori placa de aterom se rupe, rezultând trombi care pot astupa complet o arteră, producând complicaţii severe, potenţial letale. La nivelul cordului, îngustarea treptată a coronarelor poate da simptome ale anginei pectorale, clinic sau pe EKG, dar alteori poate rămâne perfect silenţioasă până când se produce dramaticul infarct miocardic. La nivelul creierului, se produce accidentul vascular şi, de asemenea, nivelul crescut de colesterol este un factor de risc important în geneza bolii Alzheimer.

DURERE SEVERĂ
Complicaţiile cardiace şi cerebrale sunt cele mai cunoscute, dar practic orice arteră poate suferi din cauza aterosclerozei. Astfel, îngustarea arterelor membrelor inferioare produce o durere tipică, numită claudicaţie intermitentă, o durere severă care apare la mers şi dispare în repaus, iar dacă obstrucţia este completă se produce gangrena membrului respectiv, care impune amputaţia. Obstrucţia arterelor renale poate conduce în timp la instalarea unei insuficienţe renale sau a hipertensiunii arteriale, iar ocluzia completă a arterei produce durere intensă în partea laterală a abdomenului şi sânge în urină. Blocarea totală a arterei mezenterice, care irigă intestinul, are un tablou dramatic, cu durere abdominală severă, varsături, diaree, fiind o urgenţă chirurgicală. Ocluzia incompletă determină de obicei durere la 30-60 de minute după masă şi scădere în greutate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă