x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - In sezonul rece, un copil din trei face gripa

Avertisment - In sezonul rece, un copil din trei face gripa

02 Dec 2004   •   00:00

Un copil din trei face gripa in acest sezon, comparativ cu un adult din zece. 50% dintre copiii intre 6 si 10 ani sunt afectati, iarna, de virusul gripal. Astfel, copilul reprezinta o sursa majora de raspandire a virusului membrilor sai de familie si celorlalte persoane din anturaj.

Click pentru a mari imaginea
EXPUSI. Copiii din crese, gradinite, scoli ar trebui vaccinati pentru a diminua pericolele gripei
SIMPTOME. In general, cu cat copilul este mai mic cu atat simptomele specifice gripei sunt mai difuze. Intre 0 si un an, infectia gripala este chiar asimptomatica la peste 45% dintre copii. Temperatura corpului este aproape normala, dar apare frecvent faringita (inflamatia faringelui).

Totusi sunt copii care in primele trei luni de viata pot face temperatura peste 39 grade Celsius pe fondul unor simptome similare bronsiolitei (inflamatie acuta a bronsiilor). Intre 1 si 4 ani, 50% dintre copiii afectati de virusul gripal prezinta stari de somnolenta si 40%, tulburari gastro-intestinale.

La copiii cu varste intre 4 si 14 ani, gripa se instaleaza ca si la adult, printr-o crestere rapida a temperaturii corpului. In 30% pana 40% dintre cazuri, temperatura corpului depaseste 39 de grade Celsius si ea este insotita de rinita, tuse seaca, frisoane, dureri de cap si musculare. Evolutia gripei la copil este mai usoara, vindecarea realizandu-se intr-o saptamana, in conditiile in care copilul nu are si alte boli.

COMPLICATII. Printre complicatiile posibile in cazul copiilor gripati sunt otita medie acuta, infectii pulmonare virale, infectii respiratorii gripale sau mai rar sindromul Reye. Cauzele acestui sindrom nu sunt inca foarte bine stabilite. Studii realizate in SUA pun in legatura administrarea de aspirina cu aparitia acestui sindrom la copiii care au facut o infectie virala (gripa, infectie respiratorie, varicela).

Este foarte importanta diagnosticarea precoce a acestei infectii pentru a fi aplicat tratamentul si a impiedica epidemia. (Magda Marincovici)

OMS
Inainte de 6 luni, vaccinarea bebelusilor este contraindicata. In schimb, dupa primele sase luni de viata, vaccinarea este chiar recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, precizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Potrivit Ministerului Sanatatii, mai ales in cazul copiilor si adolescentilor (6 luni-18 ani) care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina, fiind astfel la risc sa dezvolte sindromul Reye, dupa gripa este necesara vaccinarea. Vaccinul antigripal prezinta avantajul ca limiteaza amploarea epidemiei si a complicatiilor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă