x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bilanţ: transplant 2007

Bilanţ: transplant 2007

de Magda Marincovici    |    22 Dec 2007   •   00:00
Bilanţ: transplant 2007
Sursa foto: Gabi Boholt/

"2007, cel mai bun an pentru transplantul din ţara noastră şi primul an cănd toate procedurile legate de această intervenţie chirurgicală au fost cotate la adevărata lor valoare", a declarat profesor doctor Irinel Popescu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant (ANT).

RECORD - In 2008 este in proiect transplantul de mănă


"2007, cel mai bun an pentru transplantul din ţara noastră şi primul an cănd toate procedurile legate de această intervenţie chirurgicală au fost cotate la adevărata lor valoare", a declarat profesor doctor Irinel Popescu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant (ANT). La ora actuală, in Romănia se efectuează aproape toate tipurile de transplant.

In 2007 s-a inregistrat o dublă performanţă: creşterea numărului donatorilor şi al persoanelor transplantate. Anul acesta s-au consemnat 34 de donatori in moarte cerebrală, reprezentănd o creştere cu 50%, comparativ cu anul trecut. Astfel, au fost efectuate 1.700 de transplanturi renale, 4 de cord şi 32 de ficat. Raportat la populaţia Romăniei, avem peste un donator la un milion de locuitori, in timp ce in Ungaria, raportul este de 10 donatori la un milion de locuitori.Â

La ora actuală, activitatea de transplant beneficiază de un cadru organizatoric, de legislaţie şi de o finanţare corespunzătoare. O dată cu infiinţarea ANT, au fost posibile acreditarea unor centre de donare de organe, a unor centre care realizează transplant şi crearea unei reţele de coordonatori de donare. De asemenea, a fost stabilit un sistem de alocare a organelor prelevate, misiune dificilă din cauza numărului mare de persoane aflate pe listele de aşteptare in vederea unui transplant.

Potrivit doctorului Victor Zota, directorul executiv al ANT, decontarea la adevărata valoare a tuturor procedurilor legate de transplant a fost posibilă şi activităţii ANT de a demonstra care sunt cheltuielile acestor intervenţii chirurgicale complexe. Cheltuielile par mari, dar, comparativ cu cele din alte ţări, ele sunt mai mici cu 50%. Incepănd din 2007, Ministerul Sănătăţii Publice finanţează in totalitate programul de transplant. Costul mediu al unui transplant de rinichi este de 33.000 RON, de ficat - 168.000 RON, de cord - 93.300 RON etc. Asigurarea medicaţiei pentru tratamentul stării posttransplant in ambulator a pacienţilor este de 50.000.000Â RON.

Pentru anul viitor, ANT işi propune efectuarea inclusiv a transplantului de mănă, intervenţie extrem de dificilă: instituţionalizarea anumitor proceduri legate de transplantul de celule stem. "S-au creat speranţe foarte mari legat de transplantul de celule stem. El va fi integrat in programul naţional de transplant", a anunţat prof. dr Irinel Popescu. Prin fonduri PHARE vor fi infiinţate 4-5 bănci de ţesuturi la standarde internaţionale, care să acopere cererea foarte mare de ţesuturi.

In 2008 va fi infiinţat registrul naţional de transplant, prin care se asigură monitorizarea permanentă a acestei activităţi, precum şi alocarea grefoanelor umane după anumite reguli. De asemenea, pentru 2008, ANT işi propune creşterea numărului de donatori şi, implicit, a numărului de proceduri de transplant cu 30%. Tot in 2008 este preconizată sporirea numărului secţiilor ATI capabile să deţină şi să menţină donatori in moarte cerebrală.

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă transplant