x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bioritmurile de peste zi

Bioritmurile de peste zi

de Florin Condurateanu    |    12 Iun 2009   •   00:00

Ar trebui să se întrebe fiecare om de ce obezitatea îi atinge doar pe om şi pe animalele şi păsările din ograda sa? De ce restul vietăţilor nu au exces de kilograme?



Este semnalarea prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare. Răspunsul probabil stă în faptul că avem un regim de trai confortabil dat de civilizaţie, mâncarea e prea multă, mişcarea prea puţină.

Ceea ce nu se întâmplă la animalele sălbatice sau cu omul de la începuturile lumii, atunci când el alerga zdravăn ca să vâneze sau se căţăra cu efort prin copaci să culeagă fructele.

Cunoscutul prof. Mencinicopschi atrage atenţia că este foarte, foarte important să ne ghidăm după bioritmurile noastre,care se schimbă în cele 24 de ore. Funcţiile organismului nostru au o turaţie maximă în anumite ore. Şi nu toate organele lucrează la maximum deodată. Omul trebuie să ţină seama cu rigurozitate de acest ritm circadian.

Dimineaţa înseamnăo fază de pregătire pentru toate solicitările şi stresurile de peste zi. Omul trebuie să mănânce consistent dimineaţa, pentru a avea forţă pentru restul zilei. Dimineaţa lucrează la turaţie maximă sistemul de adaptare la stres. Cu două ore înainte de trezire, organismul secretă în cantitate maximă cortizolul, care este hormonul de stres. Dimineaţa sunt la maximum şi secreţiile digestive. Cu alte cuvinte, dimineaţa organismul se pregăteşte să mănânce şi noi nu-i dăm să mănânce, considerând masa de dimineaţă ceva peste care se poate sări, sau expediem micul dejun doar cu o cafea sorbită în grabă.

Cu totul greşit, fiindcă dimineaţa organismul este conceput să ardă tot ce mâncăm pentru a produce energie. În timp ce seara, ritmul organismului este de depunere. Tot ce mâncăm seara se depune, fiindcă organismul nu are nevoie de energie noaptea. Dimineaţa trebuie să mâncăm consistent proteine (lapte, ouă, carne) şi cereale, chiar şi grăsimi, dacă suntem sănătoşi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dimineaţa