x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolile care ies din aerul condiţionat

Bolile care ies din aerul condiţionat

de Steluta Indrei    |    20 Iul 2007   •   00:00
Bolile care ies din aerul condiţionat
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Utilizarea excesivă a aerului condiţionat slăbeşte rezistenţa sistemului respirator. De aceea apar infecţii respiratorii in sezonul cald, nevralgii, tuse sau chiar paralizii faciale.

Utilizarea excesivă a aerului condiţionat slăbeşte rezistenţa sistemului respirator. De aceea apar infecţii respiratorii in sezonul cald, nevralgii, tuse sau chiar paralizii faciale, avertizează prof. dr Dorin Sarafoleanu.


Aparatele de aer condiţionat sunt o necesitate pentru a face faţă temperaturilor caniculare. Ele ajută la termoreglarea organismului, mai ales in cazul vărstnicilor, celor care suferă de afecţiuni cronice agravate de caniculă (cardiaci, diabetici, astmatici), arată prof. Dorin Sarafoleanu. Insă trebuie folosite cu măsură.

REGULI. Aerul condiţionat se foloseşte cănd temperaturile depăşesc 33-35 de grade Celsius, dar cu anumite măsuri de precauţie. Prof. Dorin Sarafoleanu recomandă ca aerul rece să nu fie indreptat direct către persoanele aflate in incăpere, pentru a se evita apariţia paraliziilor faciale şi nevralgiilor. In locuinţe, aparatul de aer condiţionat trebuie instalat pe hol, astfel incăt să răcească indirect aerul din incăperi. Aparatul trebuie pornit intermitent şi in nici un caz nu se va dormi cu el deschis. Pentru a nu suferi un şoc termic, aerul condiţionat va fi reglat la temperaturi de 22-24 de grade Celsius. Prof. dr Sarafoleanu a explicat că studii americane au demonstrat că aparatele de aer condiţionat au ca efect scăderea imunităţii căilor respiratorii, de la nivelul nasului pănă la cel al plămănilor. De aceea persoanele care stau timp indelungat in spaţii cu aer condiţionat sunt predispuse la viroze respiratorii, traheo-bronşite, laringite. Filtrele aparatelor trebuie curăţate periodic. Altfel, bacteriile şi ciupercile acumulate in aceste filtre se răspăndesc in incăperi in concentraţie mare şi provoacă rinite, alergii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă condiţionat