In Romania, peste 1.500.000 de persoane sufera de afectiuni respiratorii cronice, dintre care numai 25% sunt diagnosticate. Din numarul total al bolnavilor, doar 10%-15% duc o viata normala.
STELUTA INDREI
|
SEMNAL. Creste numarul persoanelor care sufera de boli respiratorii provocate de fumat |
Ministerul Sanatatii impreuna cu Societatea Romana de Pneumologie vor relua Campania educationala "Cere mai mult de la viata", care se deruleaza pana la 31 martie 2005.
PROIECT. Campania realizata in parteneriat cu Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania are ca scop educarea populatiei pentru depistarea unor afectiuni obstructive cronice - astm bronsic si bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). Costurile sociale determinate de numarul mare de pacienti care sufera de aceste afectiuni invalidante sunt semnificative. Profesor doctor Ioan Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, spune ca reluarea acestei campanii este importanta si din perspectiva necesitatii reducerii morbiditatii si mortalitatii determinate de bolile respiratorii obstructive cronice.
Aproximativ 50 de centre de diagnostic se vor implica in desfasurarea acestui
proiect. Profesor doctor Ioan Paul Stoicescu precizeaza ca respectivele centre sunt ambulatoriile de pneumologie din majoritatea oraselor tarii, printre care Constanta, Deva, Baia Mare, Arad, Oradea, Timisoara, Sibiu. In Bucuresti participa la campanie trei ambulatorii de pneumologie (fostele dispensare TBC).
RECOMANDARI. Oamenii care au simptome respiratorii (senzatie de sufocare, tuse, expectoratie, oboseala excesiva la efort) vor primi prin intermediul farmaciilor si medicilor de familie brosuri de informare asupra riscurilor la care sunt expusi daca neglijeaza semnele de boala. Potrivit prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, oamenii se pot adresa apoi centrelor respective, unde vor completa un chestionar simplu. In functie de rezultate, vor efectua un test respirator. Astfel sunt diagnosticati si luati in evidenta pentru tratament bolnavii de BPOC, astm bronsic si alte afectiuni.
Parteneriatul cu Reteaua pentru Prevenirea Fumatului este motivat de faptul ca BPOC este o afectiune cauzata de fumat, oamenii fiind informati prin aceasta campanie si despre riscurile tabagismului. De asemenea, chestionarele utilizate in ambulatoriile de pneumologie cuprind intrebari referitoare la tutun.