x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Calculatorul da reactii alergice

Calculatorul da reactii alergice

30 Mar 2005   •   00:00

Si calculatorul este o sursa de alergeni. Trifenilfosfatul, o substanta care intra in compozitia materialului din care este fabricat monitorul, provoaca reactii alergice persoanelor cu un sistem imunitar slabit.

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • AVERTISMENT. Scaderea imunitatii sensibilizeaza organismul facilitand aparitia alergiilor la computer
    Pe langa durerile de spate cauzate de pozitia de lucru la calculator, pe langa suprasolicitarea ochilor, computerul poate provoca si alergii. Ganditi-va numai la momentul cand ati inceput sa lucrati la un computer nou. Probabil ca va amintiti mirosul specific pe care il avea aparatul.

    STUDIU. Acest miros este cel care le poate provoca alergii deosebit de grave unor persoane. Cercetatorii suedezi au stabilit ca monitorul calculatorului se incalzeste, la activitate normala, pana la 50-55 de grade Celsius si incepe sa emita in aerul din incapere vapori de trifenilfosfat. Aceasta substanta intra in componenta masei plastice din care este fabricat corpul monitorului si are rolul de a incetini incalzirea aparatului. Trifenilfosfatul poate provoca reactii alergice atat celor care lucreaza la computer, cat si celor care se afla in aceeasi incapere. Studiile au descoperit concentratii considerabile de trifenilfosfat chiar si la o jumatate de metru de ecranul unui monitor nou pus in functiune. Emisia acestei substante scade foarte mult dupa opt zile de functionare neincetata a monitorului, dar ramane totusi ridicata si periculoasa chiar si dupa 180 de zile de utilizare. Ceea ce corespunde unei perioade de doi ani de functionare normala a unui computer.

    MANIFESTARI. Ca urmare a dezechilibrarii functiilor organismului, sistemul imunitar al persoanelor sensibile slabeste si raspunde prin reactii alergice la actiunea unor substante. Potrivit cercetatorilor suedezi, manifestarile persoanelor alergice la calculator sunt tipice - rinita alergica (senzatia de iritatie nazala fara cresterea temperaturii corpului), tuse, reactii oculare (lacrimare, inrosirea ochilor, umflarea pleoapelor, senzatia de "nisip in ochi") si cutanate (mancarimi, eruptii, uscarea pielii), cefalee (dureri de cap). Alergiile apar pe fondul unui sistem imunitar slabit, persoanele alergice plangandu-se foarte des de oboseala. De aceea, specialistii recomanda ca principal mijloc profilactic al alergiilor la computer intarirea sistemului imunitar.

    DESHIDRATARE
    Dermatologii germani afirma ca razele emise de calculator au capacitatea de a patrunde in straturile profunde ale pielii si de a distruge structura interna a tesuturilor, provocand aparitia ridurilor. Tenul persoanelor care petrec mult timp in fata calculatorului se deshidrateaza foarte repede si isi pierde elasticitatea. Cercetatorii germani sustin ca rosiile si varza (500-700 de grame zilnic) apara pielea sensibila de actiunea daunatoare a computerului. In acelasi timp, pentru neutralizarea razelor emise de calculator este bine sa bem cate 300 de mililitri de ceai verde pe zi.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă