Rolul ereditatii in anumite forme de cancer este cercetat de mult timp. Un studiu recent confirma insa faptul ca neoplasmul de colon se transmite genetic, aratand ca fratii si surorile unei persoane atinse de acest tip de cancer prezinta un risc de sapte ori mai mare de a suferi de aceeasi boala.
|
SFAT. Daca aveti antecedente de cancer colorectal in familie, trebuie sa faceti analize de depistare precoce a bolii |
In scopul studierii factorilor genetici in formele familiale de cancer colorectal, o echipa de cercetatori suedezi a adunat informatii din registrul national de sanatate despre 10,3 milioane de persoane. Ei au analizat indeosebi fratii si surorile pacientilor suferinzi de cancer de colon, dar au observat un risc mai mare, in raport cu populatia generala, atat la parintii acestora, cat si la descendentii lor. Acest risc a fost estimat la 74%-84%, in functie de localizarea cancerului. Fratii si surorile au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala, in special in ceea ce priveste tumorile localizate la nivelul colonului drept.
FACTORI DE RISC. Chiar daca ereditatea joaca un rol important in aparitia cancerului de colon, nu trebuie sa uitam si de alti factori de risc. De exemplu, alimentatia bogata in carne rosie favorizeaza aparitia cancerului colorectal. Sau, dimpotriva, s-a dovedit ca produsele lactate previn aceasta boala. Obezitatea creste riscul de mortalitate prin neoplasm colorectal, mai ales in cazul barbatilor.
Cancerul de colon se declanseaza, in general, in jurul varstei de 50 de ani, dar mult timp nu se manifesta prin nici un simptom aparent. Primul semnal de alarma este aparitia scaunelor cu sange. Dar de multe ori acest simptom este considerat o patologie hemoroidala, ceea ce este o greseala pentru ca leziunea tumorala incepe sa se formeze, iar diagnosticul corect se stabileste tarziu. (Steluta Indrei)