x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Capcana numită cancer de colon

0
Autor: Florin Condurateanu 03 Mar 2009 - 00:00


Medicul şi numai medicul poate distinge între o mai puţin periculoasă criză de hemoroizi şi diagnosticul de cancer de colon. Această precizare medicul o poate face numai în urma unor investigaţii serioase. Punerea punctului pe i este asigurată, fără doar şi poate, de examinarea cu endoscopul pe tot parcursul intestinului gros, investigaţie care se numeşte colonoscopie.



Explică motivele pentru care apare cancerul de colon profesorul doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie. Există două căi pe care se poate ivi riscul de cancer de colon, fie genetic, printr-o şubrezenie moştenită de la înaintaşi care au suferit de astfel de cancere, fie prin agresivitatea mediului, în principal prin alimentaţia nepotrivită.

Cauze
Una dintre cauzele cele mai importante de instalare a cancerului de colon este alimentaţia prea bogată în grăsimi animale. În intestinul gros al fiecărui om există o floră microbiană, un amestec de microbi buni şi de microbi răi, între aceste două tabere de bacterii instalându-se un echilibru propice stării de sănătate.

Când mâncăm prea multe grăsimi animale, se înmulţesc şi devin mai numeroşi unii microbi din flora colonului, care transformă aceste grăsimi animale în substanţe cancerigene. Dar acţiunea rea a excesului de grăsimi animale nu se opreşte aici. Multe grăsimi animale stimulează secreţia de bilă. Acizii biliari prea mulţi sunt şi cei descompuşi de microbii citaţi mai sus, ajungându-se tot la substanţe cancerigene. Cercetările au arătat că, în rândul obezilor, cancerul de colon este de trei ori mai frecvent. Explicaţia este că graşii au mai multe secreţii biliare din ficat. Şi, astfel, se ajunge tot la substanţe cancerigene.

Altă cauză care măreşte riscul de cancer de colon este o hrană cu prea puţine alimente vegetale, bogate în fibre nedigerabile. Omul modern mănâncă prea puţine legume şi fructe, aşa că este sărăcie de celuloză, este puţină lignină. Celuloza şi lignina nu se digeră şi constituie un balast care absoarbe apă din colon. În plus, prezenţa acestor fibre celulozice care nu se digeră stimulează contracţiile colonului în vederea unui scaun bun, unui tranzit intestinal rapid. Aşa că tranzitul mai accelerat prin colon creează un alt avantaj: substanţele chimice ce se pot descompune din cauza microbilor răi în substanţe cancerigene stau mai puţin timp în contact cu mucoasa colonului. Deci este vorba de un timp redus de atac asupra mucoasei intestinului gros ce duce la cancer. Iată câteva exemple de legume bogate în fibre care nu se digeră. Cea mai importantă legumă este varza. Dar în categoria legumelor bogate în celuloză nedigerabilă intră şi fasolea verde, salata verde, conopida, andivele. Iată şi câteva exemple de fructe cu zestre mare de fibre nedigerabile: perele, merele, grepfruturile, portocalele. Bineînţeles că indicate a se consuma, dată fiind bogăţia lor în fibre nedigerabile, sunt şi cerealele. Adică tărâţele de grău, tărâţele de ovăz, tărâţele de orz. Tocmai de aceea medicina tubului digestiv recomandă ca fiecare om să ia un supliment de tărâţe de cereale: circa două linguri cu vârf cu tărâţe, pe care le poate amesteca cu lapte, iaurt, miere.

Vinovate de cancer de colon pot fi şi mesele prea bogate în carne roşie. În această categorie intră carnea de viţel, de porc, de vită, de oaie. Din punct de vedere al riscului redus de cancer rectocolonic, cel mai bun este peştele. Iată o altă hrană periculoasă pentru îmbolnăvirea de cancer a colonului: carnea la grătar mâncată prea des. Bineînţeles că se poate prepara la grătar, dar din când în când, şi nu trebuie să devină o practică zilnică. Pusă pe grătar, carnea creează următorul risc: proteinele din carne şi peşte supuse temperaturilor mari şi produsele de piroliză rezultate din expunerea pe grătar sunt cancerigene.

Moştenirea

În categoria motivelor genetice de cancer de colon se încadrează acele cancere din polipi de pe intestin, polipi ce se cancerizează. Cancer ereditar, dar nu provenit din polipi, se întâlneşte în familiile lovite de cancer din generaţie în generaţie. Urmaşii celor care au avut diverse tipuri de cancer, nu numai de colon, sunt şi ei supuşi unor riscuri crescute de a se îmbolnăvi de cancer al intestinului gros. Când apar tulburări ale scaunului, ivite tam-nesam, apărând ba diaree, ba constipaţie, ba alternanţă între diare şi constipaţie, ceva este în neregulă. Iar prezenţa sângelui în scaun este semnalul de alarmă. Dacă acest sânge este amestecat cu materiile fecale şi are o culoare mai vişinie, alarma de cancer rectocolonic sună mai strident.

AMĂGIRE. Cancerul de intestin gros, din păcate, se întâlneşte tot mai des şi atacă la vârste tot mai tinere. Lumea, pe bună dreptate, bănuieşte că această formă de cancer localizată pe colon este cauzată în principal de ce punem în farfurie. Şi, colac peste pupăză, această formă de cancer de colon ascunde şi o periculoasă capcană. Rezumăm în câteva cuvinte această pistă înşelătoare pe care păşesc mulţi suferinzi, depărtându-se de diagnosticul adevărat. De frica auzirii diagnosticului ghilotină de cancer oamenii se amăgesc, punându-şi singuri diagnostice. Şi atunci când pierd sânge în scaun se autoliniştesc cum că de vină sunt hemoroizii. Se întâmplă să fie şi aşa în destule cazuri. Dar sângerarea o dată cu scaunul poate să fie provocată şi de boli urâte cum este tocmai cancerul de colon.

FAST-FOOD. Medicina tubului digestiv a declarat că, în materie de cancer de colon, o nenorocire sunt alimentele conservate. Se măreşe riscul de cancer de colon şi când se consumă produse fast-food în care există mulţi acizi graşi polihidrogenaţi foarte nocivi. Ca să nu mai amintim de faptul că produsele fast-food favorizează şi depunera grăsimilor pe vase, acentuând ateroscleroza.
Citeşte mai multe despre:   cancer,   colon,   sanatatea noastra

 



Mai multe titluri din categorie

4 exerciţii de respiraţie pentru un somn mai bun şi pentru combaterea stresului

4 exerciţii de respiraţie pentru un somn mai bun şi pentru combaterea stresului
Exerciţiile de respiraţie, deşi par ceva destul de banal, ne pot ajuta să reglăm unele dintre cele mai importante procese prin care trece organismul. De la insomnii la anxietate, atacuri de panică, multe dintre...

CNCAV: Vaccinul anti-COVID-19 nu afectează fertilitatea, sarcina sau alăptarea

CNCAV: Vaccinul anti-COVID-19 nu afectează fertilitatea, sarcina sau alăptarea
Reprezentanții CNCAV au transmis un material cu întrebări și răspunsuri referitor la legătura dintre vaccinul anti-COVID-19 și fertilitate, sarcină sau alăptare. Concluzia, după studii și cazuri...

Este posibil un implant dentar în timpul sarcinii?

Este posibil un implant dentar în timpul sarcinii?
În sarcina, sunt recomandate controalele stomatologice, pentru că, în cele 9 luni atât de importante din viaţa unei femei, corpul său trece prin mai multe transformări, iar unele dintre acestea afectează şi...

(P) Cu un pas mai aproape de vindecarea interioară cu ajutorul psihoterapeutului Daniel Ivan

(P) Cu un pas mai aproape de vindecarea interioară cu ajutorul psihoterapeutului Daniel Ivan
Din păcate în România terapia psihologică este încă privită cu ochi judecători. În țările moderne și civilizate căutarea ajutorului unui psiholog este chiar recomandată dacă îți dorești să trăiești...

Vara aceasta, ia-ti adio de la foliculita!

Vara aceasta, ia-ti adio de la foliculita!
Ai asteptat sezonul estival tot anul, pentru a te bucura din plin de soare si de zilele de vacanta. Insa, imediat ce ai inceput sa porti garderoba de vara, ai constatat cu tristete ca ai fire de par crescute sub piele,...

Comisia Europeană achiziționează un tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Comisia Europeană achiziționează un tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19
Comisia Europeană (CE) a anunțat semnarea unui contract-cadru de achiziții publice comune cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), o terapie experimentală cu anticorpi...

Principalele avantaje ale antrenamentelor efectuate pe biciclete eliptice

Principalele avantaje ale antrenamentelor efectuate pe biciclete eliptice
Galerie Foto Bicicleta eliptică este în mod obișnuit considerată dificil de utilizat și plictisitoare față de o banda de alergare sau de o bicicleta fitness. Adevărul este insă că antrenamentele pe acest aparat cardio duce...

Vaccinul anti COVID-19 produs de Moderna va fi administrat copiilor de peste 12 ani din Italia

Vaccinul anti COVID-19 produs de Moderna va fi administrat copiilor de peste 12 ani din Italia
Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani poate începe în Italia și cu serul Moderna. Agenţia Italiană a Medicamentului (AIFA) a autorizat,, miercuri, vaccinul Moderna pentru această categorie...

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani
România va administra și tinerilor de peste 12 ani vaccinul produs de compania americană Moderna, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță. „Din data de 2...

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză
70% dintre adulții din UE au fost vaccinați cu cel puțin o doză, iar 57% sunt protejați cu ambele doze, a anunțat Comisia Europeană. Marți a fost atins pragul de 70% din populația adultă care a primit cel...

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei
Producătorul de mediicamente german BioNTech vrea să dezvolte un tratament împotriva malariei pe baza tehnologiei ARN mesager. Un studiu clinic va începe până la sfârșitul anului viitor, scrie...

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție
Spunem despre păr că este podoabă capilară, iar în cazul femeilor părul lung, bogat și bine întreținut este și o armă a seducției. Iar când acesta lipsește cu desăvârșire, efectiv nu ai cum să nu observ...
Serviciul de email marketing furnizat de