x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cati se trateaza de hipertensiune

Cati se trateaza de hipertensiune

14 Feb 2006   •   00:00
SANATATEA ADULTULUI
Intreruperea tratamentului in cazul hipertensivului este un gest sinucigas. Avertismentul apartine profesorului doctor Maria Dorobantu, seful Departamentului de Medicina Interna si Cardiologie in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, care a prezentat recent concluziile primului studiu efectuat in tara noastra privind frecventa hipertensiunii arteriale. Si concluziile sunt extrem de ingrijoratoare. Studiul SEPHAR – Studiul de Prevalenta a Hipertensiunii Arteriale si Evaluare a Risculului Cardiovascular in Romania – arata ca patru din zece adulti sufera de hipertensiune arteriala. Adica 40% dintre romanii adulti au tensiunea arteriala peste 140 mmHg/90 mmHg. Populatia adulta din Romania este supusa unui mare risc de boli cardiovasculare (coronariene si cerebrale). Si aceasta deoarece hipertensiunea arteriala, una dintre cele mai frecvente afectiuni, este in sine un factor de risc major in aparitia evenimentelor cardiovasculare cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca. Aceasta este si explicatia mortalitatii ridicate din aceste cauze.

Un lucru grav evidentiat de studiu este ca numai 42,5% dintre hipertensivi stiau ca sunt bolnavi si se tratau, dar tratamentul este respectat numai de 13% dintre ei. O proportie importanta din pacientii nou- diagnosticati cu hipertensiune arteriala sunt tineri sub 40 de ani, dar majoritatea hipertensivilor au varste de peste 50 de ani. Prof. dr. Maria Dorobantu atrage atentia ca hipertensiunea arteriala se asociaza frecvent cu obezitatea, dislipidemiile si dereglarea glicemiei , ceea ce este cunoscut ca sindrom metabolic cu risc mare cardiovascular. Astfel, 28% dintre persoanele hipertensive prezinta acest sindrom. La ora actuala, in tara noastra, obezitatea afecteaza 37% dintre adulti, chiar de la varste tinere, fiind prezenta in proportie mai mare la femei decat la barbati. Diabetul zaharat este prezent la 5% din populatia tarii, la care se adauga 14% dintre cei cercetati care prezinta starea prediabetica (glicemie intre 100 si 125 mg/dl).

BOLILE CARDIOVASCULARE. Ateroscleroza este una dintre bolile cardiovasculare severe, progresive, care afecteaza vasele de sange. Ea se poate dezvolta nedepistata pana determina afectarea vaselor de la nivelul principalelor organe (creier, inima, rinichi), de aceea in cazul persoanelor cu risc trebuie initiate din vreme scheme de tratament preventiv. Hipertensiunea este unul dintre factorii de risc modificabili, ce faciliteaza evolutia aterosclerozei si aparitia complicatiilor acesteia: accidentul vascular cerebral, infarctul.

×
Subiecte în articol: sanatatea adultului