x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cei mai mari uituci sunt fumatorii inraiti

Cei mai mari uituci sunt fumatorii inraiti

25 Mar 2004   •   00:00

Un studiu publicat recent in revista Neurology pune in legatura directa tabagismul cu degradarea capacitatii de memorare.

Fumatorii cu varste peste 65 de ani ar prezenta, potrivit autorilor acestui studiu, un risc de cinci ori mai mare de a suferi tulburari ale memoriei. Astfel, a fuma ar putea fi sinonim cu un factor agravant al aparitiei dementei senile.

RISC. Doctorul Alewijn Ott si colegii lui din cadrul Departamentului de microbiologie si boli infectioase din Rotterdam au demonstrat de curand ca fumatorii au un risc mult mai mare de a imbatrani „urat", cu pierderi mari de memorie, comparativ cu semenii lor care n-au acest viciu.

SCOR. Cercetatorii olandezi au selectat 9.209 persoane cu varste peste 65 de ani, care nu prezentau nici un simptom al dementei senile. Ei au format grupe pe anumite criterii: categorii de varsta, sex, antecedente medicale, fumatori si nefumatori. Observatiile au fost notate si s-au obtinut niste scoruri care indica marimea pericolului de pierdere a memoriei. Concluziile sunt edificatoare. In cazul persoanelor care n-au aprins niciodata o tigara, cercetatorii au descoperit ca pericolul alterarii capacitatii de memorare este minim. Evident ca scorul obtinut de grupa nefumatorilor a fost maxim. In schimb, scorul este descrestere vizibila cu cat persoanele testate fumeaza mai multe tigari zilnic.

IPOTEZA. Astfel, cercetatorii olandezi au lansat ipoteza conform careia capacitatea de memorare scade treptat cu cat persoana respectiva fumeaza de mai multi ani si mai multe tigari zilnic. Evident, aceste persoane s-au ales cu scorul cel mai mic in cadrul studiului realizat la Rotterdam. Dar asta nu-i totul: ei sunt in pericol de a fi atinsi de dementa senila.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă